Σε συμπληγάδες το «Κόκκινο», 3η ημέρα κατάληψης

Σε συμπληγάδες το «Κόκκινο», 3η ημέρα κατάληψης

Ο καθένας μας έχει τη δική του γνώμη γύρω από το πόσο δίκαια ή πόσο παράλογα είναι τα αιτήματα των αναρχικών που για τρίτη ημέρα έχουν καταλάβει το ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ενώ πολλοί αναγνωρίζουν ότι τα αιτήματα (κάποια ή όλα) είναι δίκαια, ταυτόχρονα καταδικάζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια θεωρώντας την αδιέξοδη, αντιδημοκρατική και επιζήμια.

Πολλές αυστηρές ως ακραίες απόψεις διατυπώθηκαν, από το «στείλτε τα ΜΑΤ να διώξουν τα κ…παιδά» μέχρι «αφήστε τα να μείνουν μέχρι να βαρεθούν».

Ανακοινώσεις υπέρ του δικαιώματος της ενημέρωσης και της λήξης της κατάληψης έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής η ΕΣΗΕΑ και το διαδικτυακό ραδιόφωνο «Πορτοκαλί», ενώ και η συνέλευση των εργαζομένων στο 105,5 με ψήφισμά της 
χαρακτηρίζει «προσβλητική» προς τους ίδιους τους εργαζόμενους αυτή την ενέργεια των αναρχικών και ζητά την «ομαλή» λήξη της κατάληψης.

Πράγματι, μια «ανώμαλη» και βίαιη λήξη θα προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα αποτελέσει αφορμή και για άλλες βίαιες ενέργειες εκ μέρους του αναρχικού χώρου. Από την άλλη, η υποχωρητική στάση εκλαμβάνεται από πολλούς σαν αδυναμία, σαν ανοχή του «μπάχαλου».

Την αντίθεση τους με την ενέργεια των αναρχικών καταληψιών εκφράζουν με επιστολή τους και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το σύνολο της πτέρυγας Ε2 των φυλακών Δομοκού που μιλάνε για “σταλινικό καπέλωμα, καθαρό νταβατζιλίκι. Ενέργειες που μας αφορούν, αποφασισμένες εν αγνοία μας.”

Πάντως, ουδεμία σχέση έχει η σημερινή κατάληψη του Κόκκινου από την πολύμηνη κατάληψη της ΕΡΤ πριν δύο χρόνια. Τότε την πρωτοβουλία είχαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι). Σήμερα πρωταγωνιστές είναι μια ομάδα αναρχικών και αλληλέγγυων χωρίς πρόσωπο, χωρίς όνομα, χωρίς ευθύνη. Τότε ο καθένας μπορούσε να επισκεφθεί την ΕΡΤ, που διατηρούνταν πεντακάθαρη και όπου δεν είχε ραγίσει ούτε ένα τζάμι… σήμερα οι εγκαταστάσεις του σταθμού είναι απροσπέλαστες.

Πάντως, από σήμερα το Κόκκινο εκπέμπει πλήρες πρόγραμμα από Αθήνα, ενώ κανονικά λειτουργούν και οι ραδιοσταθμοί του σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Καβάλα, Ρόδο και Καλαμάτα.