Νέα σύμβαση που επεκτείνει την παραχώρηση από 20 χρόνια (15 συν 5) που προέβλεπε η πρώτη σύμβαση του 2017, σε 40 χρόνια (20 συν 20) του τουριστικού ακινήτου της Β πλαζ Βούλας υπογράφουν η ιδιοκτήτρια ΕΤΑΔ ΑΕ και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Τους όρους της σύμβασης, μετά το ΔΣ της ΕΤΑΔ, υπερψήφισε και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 3 Απριλίου, εξουσιοδοτώντας τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να υπογράψει. Παράλληλα, η σύμβαση προβλέπει αναπροσαρμογή του χρηματικού ανταλλάγματος που θα δίνει ο Δήμος στην εταιρεία του Δημοσίου σε ποσοστό 50% επί των πάσης φύσεως εσόδων.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για «άκρως επωφελή τροποποίηση της σύμβασης, η οποία βελτιώνει την οικονομική θέση του Δήμου» εισηγούμενος την υπερψήφιση των όρων της σύμβασης. Όπως υπογράμμισε, κεντρικό ζητούμενο για τη δημοτική αρχή είναι να «έχει τον διοικητικό έλεγχο των ακτών ο Δήμος και όχι η ΕΤΑΔ», προκειμένου να υπάρχει τοπικός και αυστηρός έλεγχος στις χρήσεις, το ωράριο και τον εν γένει έλεγχο των παραλιακών ακινήτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός.
«Έχουμε μια τριπλή στόχευση», ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Πρώτον, να μείνουμε στα ακίνητα αυτά όσο το δυνατόν περισσότερο, δεύτερον να θεμελιώνουμε δικαιώματα ελεύθερης εισόδου για τους δημότες μας και τρίτον να καθορίζουμε τους όρους λειτουργίας των παραλιών».
Οι λεπτομέρειες της σύμβασης
Στο 13 σελίδων κείμενο της σύμβασης καθορίζεται με λεπτομέρειες η φύση της λουτρικής αυτής εγκατάστασης «κλειδώνοντας» μόνο συμβατές με την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής χρήσεις. Στην παράγραφο 3.3 αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Οι χρήσεις που θα αναπτυχθούν εντός του μισθίου πρέπει να είναι ήπιες, σύμφωνες με την εγκριθείσα μελέτη διαμόρφωσης και στο πνεύμα της μη όχλησης των περιοίκων. Κατά τη λειτουργία του μισθίου πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλες οι κανονιστικές διατάξεις για την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας και την αποτροπή ηχητικής ή άλλης όχλησης των περιοίκων».
Στη σύμβαση μάλιστα (παράγραφος 3.5) αναφέρεται αναλυτικά και το ωράριο της πλαζ: Κατά τη θερινή περίοδο (Απρίλιο με Οκτώβριο) κάθε δραστηριότητα λήγει στη 1 π.μ., ενώ τη χειμερινή περίοδο τα φώτα κλείνουν στις 10 μ.μ. τις καθημερινές και τα μεσάνυχτα κατά τα Σαββατοκύριακα.
Η συμφωνία παραχώρησης για το Δημόσιο έχει κατά κύριο λόγο οικονομικό ενδιαφέρον. Είναι προφανές ότι η ΕΤΑΔ στόχο έχει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της. Για το λόγο αυτό προβλέπεται με μεγάλη ακρίβεια όχι μόνο το ποσοστό από τα έσοδα της λειτουργίας, αλλά και το ελάχιστο τίμημα που θα εισπράττει ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί καμία εκμετάλλευση.
Αναλυτικά, προβλέπεται στην παράγραφο 6.1:
«Το μίσθωμα το οποίο θα καταβάλει ο Δήμος στην ΕΤΑΔ για το χρονικό διάστημα από την υλοποίηση της Μελέτης Διαμόρφωσης και την έναρξη λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων του μισθίου μέχρι τη λήξη της διάρκειας ισχύος της παρούσας … συμφωνείται ετήσιο και ισόποσο ποσοστού 50% επί των πάσης φύσεως εσόδων του μισθίου, αφαιρουμένων φόρων και τελών που θα εισπραχθούν από τον δήμο ή επιχείρησή του είτε από δική του εκμετάλλευση είτε από ανταλλάγματα τρίτων, στους οποίους ο Δήμος θα έχει παραχωρήσει δικαίωμα εκμετάλλευσης του μισθίου ή μέρους του. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το ύψος των προαναφερθέντων εσόδων, το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα βάσης συμφωνείται ρητά στο ποσό των 230.000 ευρώ».
Κατ’ εξαίρεση πάντως και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης, το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα συμφωνείται σε 115.000 ευρώ.
Θα μπορούσε να είναι ελεύθερη η πλαζ;
Το ερώτημα γιατί ο Δήμος δεν ανοίγει τις πύλες, απελευθερώνοντας τον παραλιακό χώρο, επανήλθε στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τους όρους στο συγκεκριμένο ζήτημα τους θέτει αποκλειστικά το Δημόσιο και η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΤΑΔ η οποία προσανατολίζεται αποκλειστικά στη δημιουργία εσόδων.
Για όσο διάστημα η πλαζ αντιμετωπίζεται ως περιουσιακό στοιχείο στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ που οφείλει να παράγει κέρδη για την εταιρεία τέτοιου ύψους, το μοντέλο του εισιτηρίου εισόδου και της πώλησης υπηρεσιών στους λουόμενους είναι υποχρεωτικό. Αξίζει να υπομνησθεί μάλιστα, ότι η παραχώρηση των παραλιακών εκτάσεων στον Δήμο, με αυτή την εμπορευματική λογική, έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το ποσό των 230.000 ευρώ τον χρόνο θα ήταν παράλογο και ανέφικτο να το καταβάλλει το δημοτικό ταμείο ως «ενοίκιο» στην ΕΤΑΔ για να αποκτήσει η Αττική μια δωρεάν παραλία, όπως σημείωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Το μόνο που μπορούσε να πράξει ο Δήμος δοσμένων των συνθηκών και έπραξε, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, ήταν να εξασφαλίσει στις συμβάσεις με τους ιδιώτες που θα αναλάβουν τη λειτουργία της λουτρικής εγκατάστασης τη δωρεάν είσοδο για τους δημότες Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.