Καταργούνται οι τοπικές παρελάσεις στα 3Β

Καταργούνται οι τοπικές παρελάσεις στα 3Β

Μία κεντρική παρέλαση σε κάθε εθνική γιορτή εκ περιτροπής στις τρεις δημοτικές ενότητες θα γίνεται στο εξής, μετά από απόφαση της διοίκησης Κωνσταντέλλου στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί από την προσεχή εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 2014, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στους διευθυντές σχολείων της περιοχής κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης εργασίας στο Δημαρχείο. Δεν έγινε πάντως γνωστό από ποια πόλη θα ξεκινήσει η ενιαία παρέλαση.

tspg

Μέχρι σήμερα, από το 2011 που ξεκίνησε την ενιαία του πορεία ο Δήμος των τριών “Β”, οι παρελάσεις ακολουθούσαν το τυπικό και το έθιμο να γίνονται μία σε κάθε πόλη, τη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Κάποιοι μίλησαν για το μεγάλο κόστος των στολισμών και των ηχητικών εγκαταστάσεων, άλλοι πάλι για την ανάγκη να φαίνεται και σε αυτό το επίπεδο ενιαίος ο Δήμος.

Δεν έλειψαν και τα …περίεργα, να προγραμματίζονται οι ώρες έναρξης των παρελάσεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι “επίσημοι”, δηλαδή οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και ο εκάστοτε δήμαρχος να είναι σε θέση να προλάβουν και τις τρεις παρελάσεις, από τη θέση βεβαίως της εξέδρας.

Εύλογες είναι οι παραπάνω ενστάσεις, ωστόσο μια σειρά παραγόντων συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για λάθος απόφαση.

  • Πρώτον, η διοικητική ενότητα που έφερε ο “Καλλικράτης” το 2010 λόγω της τότε κυβερνητικής πολιτικής περί αποκέντρωσης επουδενί δεν φέρνει την ισοπέδωση των τοπικών χαρακτηριστικών που διατηρούν σε πολλά επίπεδα οι τρεις πόλεις. [Βλ. εδώ μια άποψη για ένα ενιαίο όνομα]
  • Δεύτερον, η ενιαία παρέλαση θα περιορίσει αναγκαστικά τους συμμετέχοντες, ενώ οι τρεις μικρές παρελάσεις έδιναν χώρο σε όλους, μαθητές και συλλόγους.
  • Τρίτον, θα περιοριστεί στο ένα τρίτο του Δήμου κάθε φορά η αυξημένη τοπική κίνηση της ημέρας που έδινε μια “ανάσα” στους καταστηματάρχες των κεντρικών οδών.