Στουρνάρας: “Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο”

Νέο πακέτο μέτρων, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, εν όψει. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έθεσε θέμα για τις πρόωρες συντάξεις παρά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε να λέμε «κανένα μέτρο».

Η τρόικα ζητά μέτρα για το 2014, με δεδομένη τη “μαύρη τρύπα” των ασφαλιστικών ταμείων. Αιχμή των συζητήσεων είναι η απαίτηση για περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά: «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του “κενού” οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν. Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».

Ο κ. Στουρνάρας συμπληρώνει ότι αν πάμε στο «κανένα μέτρο» θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Βρούτσης, κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος, διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και ότι αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι τα ήδη ψηφισμένα.