Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

“Συγκοινωνία και σωστή στάθμευση το κλειδί των ορθών μετακινήσεων”

Ο συγκοινωνιολόγος Νίκος Βόσκογλου για το παρελθόν και το μέλλον των μετακινήσεων

Σήμερα, λόγω έλλειψης υποδομών, δεν υπάρχει η ελευθερία να χρησιμοποιήσει κανείς όποιο μέσο επιθυμεί, αντίθετα «έχουμε μια κακή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και το ΙΧ» τονίζει ο Νίκος Βόσκογλου σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών μέσων για την αστική κινητικότητα

Ένας άνθρωπος με εμπειρία πεδίου που ξεπερνά τις 5 δεκαετίες, που αγαπά τους αριθμούς και τα «σκληρά» δεδομένα και που πιστεύει στην αποστολή της δημόσιας συγκοινωνίας είναι ο συγκοινωνιολόγος που μελετά και εφαρμόζει τις μικρές και μεγάλες αλλαγές στο κυκλοφοριακό τοπίο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπως η δημοτική συγκοινωνία και το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Έχοντας ήδη σπουδές και εργασία στις ΗΠΑ, ο Νίκος Βόσκογλου από το 1978 έγινε Διευθυντής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού στον ελληνικό Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών και έθεσε την υπογραφή σε μια αλλαγή που ακόμη και σήμερα συνιστά τη φιλοσοφία κίνησης των λεωφορείων στο Λεκανοπέδιο, που ήταν ο διαχωρισμός των γραμμών κορμού από τις τροφοδοτικές γραμμές. Μιλήσαμε μαζί του για τις εμπειρίες του, για το μέλλον των μετακινήσεων στην πόλη αλλά και τις μεγάλες αλλαγές στα 3Β. 

Ένα τραμ που έμεινε στα χαρτιά

Μια εμπειρία που ο Νίκος Βόσκογλου είναι περήφανος να μοιράζεται ήταν η συνεργασία του με τον οραματιστή πολιτικό και εμβληματικό Δήμαρχο Αθηναίων Αντώνη Τρίτση. «Τηλεφωνούσε στις 6 το πρωί στο σπίτι επειδή είχε διάφορες σκέψεις που ήθελε να συζητήσει», θυμάται ο Νίκος Βόσκογλου. Ενθουσιώδης φίλος του τραμ, ο Τρίτσης ανέθεσε στον Νίκο Βόσκογλου και μια έμπειρη ομάδα να σχεδιάσουν μια γραμμή σταθερής τροχιάς που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. «Έλεγε ότι η Αθήνα έχει διάφορα πολύτιμα πετράδια και είναι σαν ένα κομπολόι από το οποίο όμως λείπει η αλυσίδα που θα τα δέσει. Ήθελε ένα μέσο που θα ενώνει αυτά τα σημεία», θυμάται ο Νίκος Βόσκογλου και ανακαλεί την ανησυχία του τότε Δημάρχου πώς θα δεχτεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής την επαναφορά του τραμ στην πρωτεύουσα, το οποίο είχε ο ίδιος ξηλώσει δεκαετίες νωρίτερα.

«Είχε σχηματιστεί μια καλή ομάδα τότε, έχω ακόμα το τεύχος της μελέτης. Κάθε τόσο θυμάμαι τον Αντώνη με τις ανησυχίες που είχε. Στη συνέχεια άλλοι συνέχισαν το έργο του, με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, εγώ ήμουν συνεργάτης για τον σχεδιασμό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και διάφορες άλλες πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν άνθρωποι που είχαν οράματα και ήθελαν να προχωρήσουν και δεν τους ένοιαζε το πολιτικό κόστος».

Κινητικότητα ως παροχή υπηρεσίας

Άνθρωπος αφοσιωμένος στην αποστολή του, ο Νίκος Βόσκογλου δεν μένει στο παρελθόν, αλλά μελετά τις εξελίξεις στο πεδίο του. Μετρά τις αποστάσεις που ο ίδιος διανύει κάθε χρόνο και επιβεβαιώνει με τα προσωπικά του δεδομένα την παγκόσμια τάση να αυξάνεται η κινητικότητα των ανθρώπων και τα χιλιόμετρα που διανύουν κάθε χρόνο.

Διαβάζοντας την εμπειρία άλλων χωρών εκτιμά ότι «και στις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε ΙΧ αλλά σε άλλη μορφή που ονομάζεται mobility as a service, δηλαδή κινητικότητα ως παροχή υπηρεσίας. Όπως έχουμε σήμερα τα κινητά τηλέφωνα και ένας πάροχος μας εξυπηρετεί, αύριο θα υπάρχει ο αντίστοιχος πάροχος που θα μας δίνει το αυτοκίνητο για να πάμε όπου θέλουμε, έναντι μίας συνδρομής για κάποια ορισμένα χιλιόμετρα. Είναι ένας νέος τρόπος που έχει αναπτυχθεί σε άλλες χώρες. Δεν θα έχουμε ατομικά το αυτοκίνητό μας, αλλά με μια ειδοποίηση θα μας έρχεται, θα το χρησιμοποιούμε και θα το αφήνουμε κάπου για να το πάρει κάποιος άλλος».

Τον ρωτήσαμε αν έχουν μέλλον στη χώρα μας τα εναλλακτικά μέσα μικροκινητικότητας που έχουν εισβάλει δυναμικά στην καθημερινότητα. Απαντά: «Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία, ώστε ο καθένας μας να έχει την ελευθερία να επιλέξει με ποιο μέσο θέλει να μετακινηθεί και να υπάρχουν υποδομές έτσι ώστε, αν θέλει κανείς να μετακινηθεί με ποδήλατο, να μπορεί με ασφάλεια. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αντίθετα σήμερα έχουμε μια κακή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και το ΙΧ».

Και συμπληρώνει: «Η ατμομηχανή για τις μετακινήσεις στην πόλη είναι κατά τη γνώμη μου η καλή συγκοινωνία. Αν αποκτήσουμε καλές συγκοινωνίες, πολλά πράγματα θα βελτιωθούν. Επίσης πρέπει να είναι σωστή η στάθμευση. Έχω σχεδιάσει πολλά συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, στον Πειραιά, στην Κηφισιά, στην Καλλιθέα και στο Λουτράκι μεταξύ άλλων έχω δει το αποτέλεσμα και είναι πάρα πολύ καλό». 

Μια συζήτηση που μας φέρνει στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά φέτος, από τον Μάιο στη Βουλιαγμένη. «Το σύστημα της Βουλιαγμένης είναι πρωτοποριακό με την εξής έννοια: Καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, πολλά χαρακτηριστικά που προτείνουμε σήμερα δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πριν από 5 ή 6 χρόνια», αναφέρει ο Νίκος Βόσκογλου. Και ανακαλεί τις ξυστές κάρτες που αγόραζαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Βούλας προ ετών, στο σύστημα που εφαρμόστηκε τότε. «Σήμερα έχουμε την τεχνολογία για πρωτόγνωρα πράγματα. Και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φημίζεται επειδή κάνει πρωτόγνωρα πράγματα, χρησιμοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας για να κάνει τη δουλειά του. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσουμε καλά». 

Advertisement