Σύλλογοι Βούλας: Η φύση της Λίμνης Βουλιαγμένης πάνω από τα κέρδη

Σύλλογοι Βούλας: Η φύση της Λίμνης Βουλιαγμένης πάνω από τα κέρδη

Λυπηρό χαρακτηρίζουν οι Σύλλογοι της Βούλας το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης “συνεχίζει να επιτρέπει την παρανομία που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές” για τη Λίμνη Βουλιαγμένης. 

Ο λόγος για τις συνεχείς συναυλίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις στο μοναδικό χώρο της Λίμνης Βουλιαγμένης, που προστατεύεται ως Μνημείο της Φύσης από Προεδρικό Διάταγμα του 2003 και το οποίο επιτρέπει αποκλειστικά χρήσεις υδροθεραπευτηρίου. Παράλληλα, η νομοθεσία απαγορεύει κάθε φωτισμό…

Οι σύλλογοι επίσης σχολιάζουν την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου των 3Β, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ότι η πανίδα της Λίμνης “συνήθισε τα φώτα και τη μουσική” (βλ. video παρακάτω).

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι συνοικιών της Βούλας (Πηγαδάκια, Πολιτεία, Εξοχή, Θέα) ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βούλας, η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής, το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού και το Ελληνικό Κέντρο Υποθαλάσσιας Προστασίας Ορυκτού Πλούτου και Αρχαιοτήτων Βυθού.

Το κείμενο:

Προς μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε τον κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλο, Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να στηρίζει, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, την παράνομη κερδοσκοπική δραστηριότητα (συναυλίες, γάμους, βαφτίσια κ.α) στη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Μας προβλημάτισε ιδιαίτερα το επιχείρημα που χρησιμοποίησε στον λόγο του, ότι….. τα πουλιά και οι νυχτερίδες της λίμνης συνήθισαν, στον φωτισμό και τον θόρυβο και σε όλες τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες του νυκτερινού κέντρου διασκέδασης, όπως έχει μετατραπεί σήμερα η λίμνη.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει να επιτρέπει την παρανομία που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας ενημερώνουμε για μια ακόμη φορά τον κ. Κωσταντέλλο και κάθε αρμόδιο ότι η λίµνη της Βουλιαγµένης μετά από πολύχρονους αγώνες συλλογικοτήτων και πολιτών από όλη την Αττική είναι προστατευόμενο φυσικό οικοσύστημα διότι

α) έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο µνηµείο της φύσης βάσει του υπ’ αριθ. 51/∆/2003 ΦΕΚ

β) Περιλαµβάνεται στην ευρύτερη προστατευόµενη περιοχή «GR3000006 – Υμηττός- Αισθητικό δάσος Καισαριανής- Λίμνη Βουλιαγμένης»,

γ) Είναι προστατευόµενος υγρότοπος και έχει συµπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο «NATURA 2000» και

δ) Προστατεύεται από τη Διεθνή Σύµβαση «RAMSAR» χωρίς ωστόσο να αποτελεί υγρότοπο της Σύµβασης.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον κ. Δήμαρχο, να σεβαστεί όχι μόνο την σχετική Νομοθεσία αλλά και την ιερότητα του χώρου και ανακαλέσει την εκτέλεση κάθε εκδήλωσης που είναι αντίθετη με τον Νόμο και προσβάλλει την φύση.

Εντύπωση αλλά και πολλά ερωτηματικά ταυτόχρονα μας προκαλεί η στάση της επιχείρησης Half Note Jazz Club διότι, αν και έχει ενημερωθεί, και με γραπτά κείμενα και προφορικά, ότι οι συναυλίες στη λίμνη της Βουλιαγμένης είναι παράνομες, όμως συνεχίζει την κερδοσκοπική της δραστηριότητα σε βάρος του περιβάλλοντος, των πολτών και της τοπικής κοινωνίας

Είναι ανάγκη επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η φύση είναι πάνω από τα κέρδη.

Στις σημερινές μάλιστα συνθήκες αβάσταχτης οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι πολίτες είναι μεγάλη πρόκληση ορισμένοι να θησαυρίζουν ασελγώντας σε βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.