Συμμετοχικό προϋπολογισμό συντάσσει ο Δήμος Κηφισιάς

Συμμετοχικό προϋπολογισμό συντάσσει ο Δήμος Κηφισιάς

Τον καινοτόμο θεσμό του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού υλοποιεί πλέον ο Δήμος Κηφισιάς.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έρχεται ως αποτέλεσμα Συνοικιακών Συνελεύσεων τις οποίες πραγματοποίησε κι εξακολουθεί να πραγματοποιεί ο Δήμος. Η παρουσίαση του προϋπολογισμού έγινε από τη δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου 2015.

tspg

Κλειδί η συμμετοχή των πολιτών

Την παρουσίαση ανέλαβε να κάνει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος έκανε λόγο για μία «κραυγαλέα συμμετοχική διαδικασία», η οποία «αποθεώνει τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά».

Αφού παρουσίασε τα βασικά σημεία του θεσμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τον τρόπο που αυτός θα εφαρμοστεί στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, ο κ. Γ. Θωμάκος τόνισε ότι πρόκειται για μία πειραματική εφαρμογή, η οποία είναι ανοιχτή σε αλλαγές και τροποποιήσεις.

Επίσης, ο δήμαρχος έριξε μεγάλο βάρος στην αξία της συμμετοχής των πολιτών, προκειμένου η εφαρμογή του θεσμού να στεφθεί με επιτυχία, εκφράζοντας την ελπίδα, στο μέλλον να μπορέσουν οι πολίτες να συμμετέχουν συλλογικά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον Δήμο, όπως πού θα κτισθεί ένα νέο σχολείο ή θα δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος.

Αναλογικότητα στην κατανομή

Από πλευράς μειοψηφίας, όσοι σύμβουλοι έλαβαν τον λόγο χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της διοίκησης, αν και δεν έλειψαν τα παράπονα (για τη μη αναγνώριση ανάλογων συμμετοχικών πρωτοβουλιών των προηγούμενων διοικήσεων), αλλά οι επιφυλάξεις (από τη θεσμική κατοχύρωση του θεσμού, έως τον τρόπο που θα λειτουργήσει στην πράξη).

Ωστόσο, το σημείο όπου εστίασαν οι περισσότερες παρατηρήσεις της μειοψηφίας ήταν το θέμα της κατανομής του ποσοστού του δημοτικού προϋπολογισμού που εντάσσεται στον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό και το οποίο, σε πρώτη φάση, μοιράζεται ισόποσα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη).

Η πλειονότητα των συμβούλων υποστήριξε την άποψη ότι η κατανομή των σχετικών πόρων θα πρέπει να γίνει με βάση αναλογική, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά, αλλά και κοινωνικά.

Ο δήμαρχος δέχθηκε σε πνεύμα συνεργασίας τα σχόλια των συναδέλφων του, αν και άφησε αιχμές για κάποιες «γκρίνιες» που ακούστηκαν, ενώ παρακίνησε τους δημοτικούς συμβούλους να συμμετάσχουν ενεργότερα στις Συνοικιακές Συνελεύσεις, προκειμένου τα σχόλια που θα διατυπώνουν να είναι περισσότερο …μεστά.

Πηγή: kifissia24.gr