Συμβιώνοντας στη Βάρκιζα μαζί με ρομά (μια μαρτυρία)

Συμβιώνοντας στη Βάρκιζα μαζί με ρομά (μια μαρτυρία)

Ένα σύνθετο πρόβλημα εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι στη Βάρκιζα, αυτό των πρόχειρων καταυλισμών ρομά.

Τα αντίσκηνα και τα παρκαρισμένα οχήματα στους κοινόχρηστους χώρους, η παρουσία παιδιών που επαιτούν στα φανάρια, οι θορυβώδεις συχνά επισκέψεις στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας δημιουργούν για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής μια διαρκή δυσαρέσκεια.

Συμπεριφορές που άλλες φορές είναι παράνομες, ενώ άλλες φορές απλώς προκαλούν με το διαφορετικό πολιτιστικό παράδειγμα που ακολουθούν, οδηγούν τους κατοίκους στα όριά τους και προκαλούν στις αρχές προβληματισμό.

Το θέμα φυσικά είναι σύνθετο, διότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες, με διαφορετική φορεσιά, γλώσσα και τρόπους που κατά κανόνα ασκούν τα δικαιώματά τους στο δημόσιο χώρο, ίσως με καταχρηστικό τρόπο.

Επιπλέον, οι συνηθισμένες γενικεύσεις είναι άδικες αφού παίρνοντας αφορμή από συγκεκριμένα περιστατικά αποδίδουν σε ένα σύνολο προσώπων υποτιμητικά χαρακτηριστικά.

Οπωσδήποτε όμως κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Και με σκοπό την ενημέρωση και το άνοιγμα του διαλόγου, δημοσιεύουμε μια επιστολή που λάβαμε χτες από νεαρή μητέρα της Βάρης, που περιγράφει με γλαφυρότητα μια καθημερινή εικόνα.

Γ. Λ.


Καλησπέρα, είμαι κάτοικος Βάρης θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας προβληματισμούς και ανησυχίες μου σχετικά με τους τσιγγάνους της περιοχής.

Καθημερινά στα φανάρια του yabanaki καραδοκούν τσιγγάνοι ορμώντας στα αυτοκίνητα περικυκλώνοντάς τα και προσπαθώντας να ανοίξουν τις πόρτες. Είμαι μητέρα, το παιδί μου είναι 5 μηνών, το έχω συχνά στο αμάξι φοβάμαι…

Όμως δεν είναι μόνο αυτό, πηγαίνοντας προς τις κούνιες (αν τις πει κανείς κούνιες, διότι ο Δήμος έχει ξεχάσει την Βάρη διότι έχει 2 κούνιες όλες κι όλες) παρατήρησα τσιγγάνους μέσα στις κούνιες και όλα τα παιδιά απ’ έξω με γονείς να προσπαθούν να τα απομακρύνουν.

Το αποκορύφωμα; Την περασμένη Κυριακή βγαίνοντας οικογενειακή βόλτα με το σύζυγο, το σκύλο μας και το μωρό ορμάνε 3 γυφτάκια πάνω στο σκυλί και 3 πάνω σε μένα και στο μωρό… Άρχιζα να ουρλιάζω και τα έδιωχνα…

Σήμερα άλλο ένα κρούσμα άνθρωπος στη στάση γεράκος περίμενε, 3 γυφτάκια (τα γνωστά) του άρπαξαν την τσάντα μπροστά στα μάτια μας! Ο άνθρωπος είπε και να φωνάξω την αστυνομία θα τους απομακρύνουν για λίγο… Και έχει δίκιο αλλά αν αρπάξουν κάνα παιδί, σκύλο πράγματα θα μας πουν απρόσεκτους, ενώ αυτοί με νταβατζιλίκι έχουν κατακλύσει την περιοχή με τα πόστα τους!

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, πρέπει να ακουστεί και να λάβουμε μέτρα!


(Φωτογραφία: Δημήτρης Μαλτέζος, Forum των 3Β)