Μεγάλες προσωπικότητες της ορθοδοξίας στη Βουλιαγμένη

Μεγάλες προσωπικότητες της ορθοδοξίας στη Βουλιαγμένη

Την απόλυτη ικανοποιήσή τους εξέφρασαν οι διοργανωτές του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του. 

Θέμα του Συνεδρίου που διεξήχθη στη Βουλιαγμένη στις 7-8-9 Μαΐου ήταν «Τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και η Ορθόδοξη Ποιμαντική». Στο συνέδριο παρευρέθηκαν πολλοί σημαντικoί Ιεράρχες όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, υπό την φιλοξενία του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου.

tspg

Άκρως συγκινητική ήταν η παρουσία και η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος αποτελεί ίσως την πιο ηρωική και μαρτυρική προσωπικότητα της σύγχρονης Ορθοδοξίας, αφού μετά από διάφορες διώξεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων, αποφυλακίστηκε πριν από λίγους μήνες.

Το συνέδριο τελέσθηκε υπό την Υψηλή Αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ συμμετείχαν 75 ειδικοί επί του θέματος Ορθόδοξοι κληρικοί και λαϊκοί από 21 χώρες, που εκπροσωπούν όλες τις δικαιοδοσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος δήλωσε:

Αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη μας να φιλοξενεί ένα τέτοιο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πραγματικά μεγάλες και ξεχωριστές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας διεθνώς. Τα ψηφιακά μέσα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, και αποτελεί μεγάλο βήμα για την Ορθοδοξία η αξιοποίησή τους, για να διαδοθεί το μήνυμα της εκκλησίας στη νεολαία.

Το πρωί της Παρασκευής 8 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, τελέσθηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου Καβουρίου, Θ. Λειτουργία, με την συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Μεγίστης Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ και άλλων πατέρων του συνεδρίου. Κατά την Θ. Λειτουργία έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός “ΤΡΟΠΟΣ” με χοράρχη τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη.

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παύλος μιλώντας καρδιακά και δηλώνοντας ότι θεωρεί τον ευατό του “αναλφάβητο” στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, όμως μέσα από το συνέδριο που μετείχε ο ίδιος, καθώς αρκετοί κληρικοί και πιστοί από την Επαρχία του, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί τιμή και ευλογία για την Μητρόπολή μας, καθώς δι΄ αυτού, μπόρεσε να πληροφορηθεί και να εκτιμήσει την αξία και την χρησιμότητά τους.

Έκλεισε με ευχαριστίες και δοξολογίες στο Θεό, η Μητρόπολη τόνισε ο Ποιμενάρχης μας θα είναι πάντα ανοικτή προς όλους τους συνέδρους και παρακίνησε τους υπευθύνους του συνεδρίου χαριτολογώντας, να ορίσουμε την ημερομηνία του επόμενου συνεδρίου, όπως κάνουν άλλα διεθνή συνέδρια για τις φυλακές.

Τη Κυριακή 10 Μαΐου 2015, τελέσθηκε η Πολυερχιερατική Διορθόδοξη Θ. Λειτουργία, στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, όπου ολοκλήρωσε και επισφράγησε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής.

Κατά τη Θ. Λειτουργία συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος (Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου), ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης (ο ειδικός Προσκεκλημένος του Συνεδρίου), ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, (Ηγούμενος Ιεράς Μονής Πεντέλης, Εκκλησία Ελλάδος), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπορίσοβο και Μαριίνα Γκόρκα κ. Βενιαμίν (Βικάριος του Μητροπολίτη Μίνσκ και Σλούτσκ, Πατριαρχείο Ρωσίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζουκδίδι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Επίσκοπος Πατάρων κ. Ιωσήφ και ο οικείος Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β. κ. Παύλος.

Με πληροφορίες και φωτογραφία του πρ. Αντώνιου Χρήστου από το προσωπικό του Ιστολόγιο.