Να γίνει η διαχείριση απορριμμάτων από περιβαλλοντικό πρόβλημα ισχυρό χαρτί ανάπτυξης.
Στη φράση αυτή, όπως την έθεσε η Ρένα Δούρου, μπορεί να συμπυκνωθεί το μήνυμα από το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική”, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών.
Η Ρένα Δούρου στον χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι η οικονομικά και οικολογικά δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη από προεκλογική υπόσχεση ήδη υλοποιείται στις επιλογές της περιφερειακής διοίκησης. Ανέφερε συγκεκριμένα τρία κεντρικά βήματα:
Πρώτον, την επιστολή προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής με την οποία δήλωσε το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση που θα δίνει έμφαση στη σύμπραξη των ΟΤΑ και των πολιτών μέσω Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.
Δεύτερον, την ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα 4 φαραωνικά εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, που υπηρετούσαν έναν “σχεδιασμό σε πλήρη αντίθεση με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία”, όπως τόνισε η Ρένα Δούρου.
Και τρίτον, την εκκίνηση της διαβούλευσης για το νέο μοντέλο, αρχής γενομένης με το εν εξελίξει Διεθνές Συνέδριο. Η Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι η διαβούλευση είναι εργαλείο δημοκρατίας.
Υπογράμμισε σχετικά:
Το πραγματικά επανασταστικό είναι η βάσανος του διαλόγου, με γνώμονα φυσικά το δημόσιο συμφέρον και όχι οι εξ αποκαλυψεως αλήθειες.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού “με τεράστιες αγωνιστικές παραδόσεις”, όπως τόνισε, να σταματήσουν να θέτουν θέματα διαχείρισης δεδομένων πολιτικών από την κεντρική κυβέρνηση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, και μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό να ηγηθούν και να διεκδικήσουν.
Έχει χρεωκοπήσει η στρατηγική που αντί να ενθαρρύνει το διαχωρισμό των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, προωθεί επιλογές που αντιμετωπίζουν τα σκουπίδια ως μεγάλη μπίζνα
υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης. Ο υπουργός συμπλήρωσε πως “το βασικό στοιχείο είναι η παρουσία του λαϊκού παράγοντα” που με τη συμπόρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ενδιαφέρον είχε και ο σύντομος χαιρετισμός του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη. Ο υπουργός που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους τόνισε ότι για την αλλαγή στην κατεύθυνση της παραγωγής και της διαχείρισης απορριμμάτων η κοινωνία και η πολιτική ηγεσία έχει τρεις συμμάχους: Τους “Ευρωπαίους συμπολίτες μας” που διαθέτουν επαρκή τεχνογνωσία, τους γέροντες, που “έζησαν στο προηγούμενο καθεστώς, όπου η κοινωνία δεν πετούσε τίποτα” και τα παιδιά, που αγκαλιάζουν κάθε πρωτοβουλία ανκύκλωσης με ενθουσιασμό.
Η συνέχεια του Συνεδρίου, μετά το πρώτο σκέλος των χαιρετισμών από πολιτικούς, δόθηκε με ανακοινώσεις Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στη διαχείριση.
Αύριο Παρασκευή, προγραμματίζονται οι ανακοινώσεις των επισκεπτών από το εξωτερικό που θα μεταφέρουν τη διεθνή εμπειρία. Ενώ το Σάββατο θα λάβουν το λόγο εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Δείτε όλο το πρόγραμμα.
Από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρόντες κατά την έναρξη του Συνεδρίου ήταν ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Κιούκης και ο επικεφαλής παράταξης, Δημήτρης Δαβάκης.