Connect with us

Hi, what are you looking for?

Εκλογές

Ρένα Δούρου: 327 εργοτάξια της Περιφέρειας σήμερα στην Αττική

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην εφημερίδα Έθνος τηες Κυριακής.

Αναφερόμενη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έθεσε το διακύβευμα: «Επιστροφή στις πρακτικές του ‘χθες’ ή συνέχιση όλων αυτών που εμείς ξεκινήσαμε στην Περιφέρεια Αττικής, και τα οποία γίνονται για πρώτη φορά;», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αντίπαλοί μας στην Αττική δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρατηρεί ότι το «ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία ‘σκιά’, ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι, από πολιτικό φανατισμό, έχουν θολωμένη κρίση».

Η ίδια αναφέρεται επιγραμματικά στο έργο που γίνεται σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και τονώνουν τις τοπικές αγορές».

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:

Δυνατά και αθόρυβα δουλεύουμε επί τέσσερα χρόνια, ανατρέποντας τις παλιές πρακτικές

«Εμείς δυνατά και αθόρυβα δουλεύουμε επί τέσσερα χρόνια, ανατρέποντας τις παλιές πρακτικές» αναφέρει η Ρένα Δούρου προσθέτοντας: «Αυτό, προφανώς, ενοχλεί ορισμένους. Εκείνους που θέλουν την επιστροφή στον ‘παλιό καλό καιρό’».

Η ίδια, περιγράφει το έργο που συντελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, αναφερόμενη σε απτά παραδείγματα:

Επενδύσαμε και επενδύουμε σε έργα υποδομής, όπως τα αντιπλημμυρικά, που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και τονώνουν τις τοπικές αγορές.

Συμβάλλουμε στην αλυσίδα αλληλεγγύης, με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με τη λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία, κέντρων για αστέγους, για κακοποιημένες γυναίκες. Χρηματοδοτούμε με 40 εκατομμύρια την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και με 13 εκατομμύρια τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Χρηματοδοτούμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αξίας 8,5 εκατομμυρίων. Στεκόμαστε στο πλευρό των πυροσβεστών, με τη χρηματοδότηση αγοράς 35 οχημάτων αξίας 5 εκατομμυρίων, ενώ παραχωρήσαμε στο Σώμα το πρώην ΚΤΕΟ Μεγάρων για την κάλυψη αναγκών του. Στηρίζουμε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, χρηματοδοτώντας με 5 εκατομμύρια την αγορά οχημάτων και εξοπλισμού.

Επενδύουμε στον πολιτισμό: για πρώτη φορά η Περιφέρεια στηρίζει την καθολικά προσβάσιμη τέχνη για άτομα με αναπηρία.

Ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία «σκιά»

Στο ερώτημα περί ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης Αττικής τονίζει ότι «ούτε από το θεσμικό πλαίσιο ούτε από την κοινή λογική προκύπτει κάποια επιχειρησιακή ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης, η απόφαση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση λαμβάνεται μόνο έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής και μάλιστα εγκαίρως και επακριβώς. Τέτοια εισήγηση δεν δόθηκε».

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αναφέρει:

Μπροστά σε μια τέτοια εθνική τραγωδία, η αντικειμενική πολιτική ευθύνη του πολιτικού συστήματος και του κράτους είναι δεδομένη, και μάλιστα διαχρονικά. Η άναρχη δόμηση με τη δημιουργία παγίδων θανάτου, η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο μη εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, τα κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων παράγουν ευθύνες οι οποίες πάνε πίσω στον χρόνο και αφορούν όλους μας.

Υπάρχουν επίσης ποινικές ευθύνες, οι οποίες προκύπτουν από παραβάσεις του νομικού πλαισίου. Αυτές ακριβώς ερευνά σήμερα η Δικαιοσύνη, εξετάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, Δήμους και Περιφέρεια.

Δεν πρόκειται να πάρω τη σκυτάλη από άλλους πολιτικούς, οι οποίοι, όταν τους ερευνά η Δικαιοσύνη, αρχίζουν να κραυγάζουν περί συκοφάντησης, απειλούν δικαστικούς λειτουργούς με μηνύσεις, μιλούν για σκευωρίες, πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές διώξεις. Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες μιας δημοκρατικής, ευνομούμενης πολιτείας, κανένας πολιτικός, κανένας από τους «ισχυρούς», δεν πρέπει να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της απέναντί τους, πάντοτε εντός των ορίων των κανόνων δικαίου. Έτσι θα αποκατασταθεί η έννοια της πολιτικής υπό το αριστοτελικό πρίσμα.

Παρότι πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την Περιφέρεια, ακολουθώ την προβλεπόμενη από τη Δικαιοσύνη διαδικασία, χωρίς κραυγές, με την πεποίθηση ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί σε κάποιο από τα στάδια της όλης διαδικασίας. Ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία «σκιά», ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι, από πολιτικό φανατισμό, έχουν θολωμένη κρίση.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement