ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικό αλαλούμ με τους ετεροδημότες

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη συμμετοχή των εκλογέων που έκαναν μεταδημότευση ή αίτηση εγγραφής στους καταλόγους των ετεροδημοτών και ενόψει της νέας συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

“Εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι αν και έκαναν νόμιμα και εμπρόθεσμα αίτηση μεταδημότευσης ή εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, παραμένουν – με ευθύνη των Δήμων και του ΥΠΕΣ – στο προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στους Δήμους όπου ήταν αρχικά εγγεγραμμένοι, προκειμένου να ψηφίσουν.

Το θεσμικό αυτό αλαλούμ στερεί επί της ουσίας από τη συγκεκριμένη κατηγορία εκλογέων, ανθρώπους που κατά τεκμήριο δυσκολεύονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία να μετακινηθούν προκειμένου να ψηφίσουν, γι’ αυτό και επέλεξαν τη μεταδημότευση ή την εγγραφή τους στους καταλόγους των ετεροδημοτών, από το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν.

Θεωρούμε απαράδεκτο το να μετακυλίεται στους πολίτες η ευθύνη και η επιβάρυνση για τα λάθη και τις ολιγωρίες των Δήμων και του ΥΠΕΣ και ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, με ταυτόχρονη εφαρμογή στη συγκεκριμένη κατηγορία εκλογέων των ρυθμίσεων που αφορούν τους παραλειφθέντες και τους διπλοεγγεγραμμένους εκλογείς.

Στην πιο κρίσιμη ίσως εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων, που θα κρίνει την πορεία της χώρας και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, η δημιουργία οικονομικών και διαδικαστικών φραγμών, προκειμένου να αποτραπούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είναι απαράδεκτη. Για το λόγο αυτό είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο θεσμικού χάους λόγω των διαρκών αλλαγών και των πρωτοφανών καθυστερήσεων από την πλευρά του ΥΠΕΣ, ενώ είχαμε ζητήσει και τη λήψη μέτρων, όπως το άνοιγμα των διοδίων για τα δύο σαββατοκύριακα κατά τα οποία θα μετακινηθούν οι εκλογείς, θέμα για το οποίο είχε δεσμευτεί να παρέμβει ο Υπουργός Εσωτερικών, σε συνεννόηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε μόλις 5 μέρες πριν τις εκλογές και ακόμα αναμένουμε απαντήσεις, τη στιγμή που τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά ανακύπτουν και διαρκώς νέα”.