Τέλος η μεταφόρτωση κλαδεμάτων στη Βουλιαγμένη

Τέλος η μεταφόρτωση κλαδεμάτων στη Βουλιαγμένη

Μια ρητή δέσμευσή της υλοποιεί μέσα στις επόμενες ημέρες η διοίκηση Κωνσταντέλλου, απομακρύνοντας οριστικά από το χώρο δίπλα στο κοιμητήριο Βουλιαγμένης το σημείο μεταφόρτωσης πρασίνων.

Με ρύθμιση σε πρόσφατο σχέδιο νόμου για τον “εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”,  η κυβέρνηση αδειοδοτεί το χώρο που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούσε ως σταθμός μεταφόρτωσης στο Πανόραμα Βούλας έως το 2013 (όταν έκλεισε λόγω μη έγκρισης των χρήσεων) όπου και στο εξής θα μεταφέρονται για προσωρινή εναπόθεση τα κλαδέματα του Δήμου πριν οδεύσουν στο πεδίο κομποστοποίησης.

tspg

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιμελημένη εγκατάσταση πολύ μακριά από τον αστικό ιστό και σε μεγάλη απόσταση από το Κοιμητήριο Βούλας, ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή ή άλλου τύπου όχληση με τα οχήματα της καθαριότητας.

Η δε εγκατάσταση της Βουλιαγμένης, που λειτουργούσε από εποχής Κασιδόκωστα ως μεταφόρτωση απορριμμάτων και βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής (Λίμνη Βουλιαγμένης) πλέον απελευθερώνεται από τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, πρόκειται για μια προσωρινή διευθέτηση καθώς ο στόχος της οριστικής απομάκρυνσης του σταθμού μεταφόρτωσης από το συγκεκριμένο σημείο στο βουνό του Πανοράματος προωθείται απαρέγκλιτα, με τη μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε μεγάλο ακίνητο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας κοντά στην Σχολή Ευελπίδων. Η νομοθετική ρύθμιση απλώς άνοιξε ένα μικρό χρονικό παράθυρο για τη σύννομη λειτουργία όλης της διαδικασίας στο μεσοδιάστημα αυτό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ύπαρξη Σταθμού Μεταφόρτωσης εντός του Δήμου θα εξοικονομήσει στον Δήμο πόρους ύψους 400.000 ευρώ ετησίως, από την ορθολογικότερη οργάνωση των διαδρομών των βαρέων οχημάτων του προς τον ΧΥΤΑ Φυλής. Η πιο πρόσφατη λύση που είχε εξευρεθεί αλλά δεν λειτούργησε ποτέ ήταν η δανεική χρήση του σταθμού μεταφόρτωσης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου.