Τέλος οι ξύλινες πινακίδες της Βουλιαγμένης

Τέλος οι ξύλινες πινακίδες της Βουλιαγμένης

Είναι άραγε θεμιτό να θυσιαστούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες των τριών πόλεων που συνθέτουν τα “3Β”, στο βωμό μιας ενιαίας εικόνας;

Αυτό το ερώτημα γεννάται, μετά την ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ότι ξεκίνησε την αλλαγή των πινακίδων ονοματοθεσίας των οδών από τη Βάρη, επιλέγοντας και για τις τρεις πόλεις ένα μεταλλικό μαύρο στύλο που στηρίζει πινακίδες πράσινου χρώματος σε χρυσό μεταλλικό πλαίσιο.

tspg

pinakides2

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δεύτερη φάση του έργου που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο θα αντικαταστήσει και τις πινακίδες της Βουλιαγμένης. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι χαρακτηριστικές ξύλινες πινακίδες που σήμερα αποτελούν ένα από τα στοιχεία ταυτότητας της παραλιακής πράσινης πόλης.

Ήταν το 1992 που η δημοτική αρχή Κασιδόκωστα εγκατέστησε ολόκληρο τον αστικό εξοπλισμό της Βουλιαγμένης με την ενιαία λογική του ξύλου. Τις ξύλινες αυτές πινακίδες σχεδίασε τότε μαζί με έναν ξυλουργό του Δήμου, ο μετέπειτα δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και σημερινός αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Πανάς.

Μαζί με τους κάδους απορριμμάτων, τα παγκάκια και τις στάσεις λεωφορείων συνιστούν ακόμα και σήμερα μια ξεχωριστή εικόνα, απόλυτα ταιριαστή με το φυσικό περιβάλλον της Βουλιαγμένης που δίνει το στίγμα μιας εκλεπτυσμένης αισθητικής.

Ήρθε φαίνεται η ώρα η Βουλιαγμένη να εναρμονιστεί με τη Βάρη και όχι το …αντίστροφο.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας για το θέμα εξήγησε ότι είναι αδύνατη η συντήρηση των ξύλων. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν οι μεταλλικές πινακίδες.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Πανά πάντως, θα μπορούσαν τα ξύλα να αντικατασταθούν με ένα σύγχρονο εμποτισμένο ξύλο που δεν φθείρεται. Ο πρώην δήμαρχος σχεδίαζε μάλιστα να ενοποιήσει με αυτό το φυσικό υλικό τον αστικό εξοπλισμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αναθέτοντας τα σχετικά σχέδια για τα παγκάκια, τους κάδους, τις πινακίδες και τις στάσεις στον αρχιτέκτονα Τάσο Ζέππο.

Η είδηση της σχεδιαζόμενης αντικατάστασης των ξύλινων πινακίδων με μεταλλικές έφερε προβληματισμό στην τοπική κοινωνία της Βουλιαγμένης και όχι μόνο.

Δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνων που ζητούν από τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει την απόφασή της.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 30 Ιουλίου 2016)