Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλιαγμενη

Τερατώδη σχέδια της κυβέρνησης για τις Φλέβες

Σοκ και τρόμο μόνο προκαλούν οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, υπουργού Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη στο 4ο συνέδριο EXPOSEC – DEFENSEWORLD που διοργάνωσε το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Βουλιαγμενιώτης υπουργός αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί προτάσεις (τις οποίες και εξετάζει) από το Άμπου Ντάμπι και το Ισραήλ να ενοικιάσουν τη νήσο Φλέβες απέναντι από τον Αστέρα για 50 ή 100 χρόνια ώστε να εγκαταστήσουν: Τουριστικό κατάλυμα 22.000 θέσεων οι Άραβες και βιομηχανικό κέντρο έρευνας οι Ισραηλινοί!

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, “είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μία ακίνητη περιουσία 37 δισ. ευρώ μπαίνει προς εκμετάλλευση”. Στόχος είναι να ενοικιαστεί “για 50 ή 100 χρόνια μια περιοχή η οποία δεν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για στρατιωτική χρήση”. Όπως ενημέρωσε μάλιστα, “αυτό θα βγαίνει στο διαδίκτυο σε ένα δημόσιο bid για επτά ή 15 μέρες, με ρύθμιση η οποία έρχεται τις επόμενες μέρες”.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε τις Φλέβες ως μοναδικό παράδειγμα της νέας στρατηγικής για την “αξιοποίηση” όπως πιστεύει αυτής της περιουσίας. Το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι λοιπόν για ενοίκιο 100 εκατομμυρίων ευρώ, “τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού” όπως είπε ο Πάνος Καμμένος προτείνει τη δημιουργία ενός resort 22 χιλιάδων θέσεων με επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, επενδυτές από το Ισραήλ, έχουν προτείνει να γίνουν οι Φλέβες … “Silicon Island”, δηλαδή με τα λόγια του υπουργού, “πρότυπο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο”. Αυτό κατά την κυβέρνηση είναι αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κωνσταντέλλος: Επένδυση με καταστροφικές συνέπειες

Η εξέλιξη αυτή φυσικό είναι να έχει θορυβήσει σφοδρά την περιοχή. Με δήλωσή του στον “Παλμό Γλυφάδας” ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος με επενδύσεις που “θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής της πόλης μας”. Αναλυτικά η δήλωσή του:

“Επαναλαμβάνω την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής μας, ότι βλέπουμε θετικά τις επενδύσεις στην πόλη μας, αρκεί αυτές να έχουν ήπιο χαρακτήρα, να σέβονται και να αναδεικνύουν το περιβάλλον και να διαφυλάττουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. Η δημιουργία resort 22.000 θέσεων σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων περίπου, δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης είναι σίγουρα εκτός των προδιαγραφών που περιγράφουμε. Η δυναμικότητα του θέρετρου ισοδυναμεί με τριπλάσιο τον πληθυσμό της Δ.Ε. Βουλιαγμένης και η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου προϋποθέτει μεγάλη αλλοίωση του περιβάλλοντος και τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής.

Θυμίζω ότι βάσει του ΦΕΚ 126/Α/ 1968 η νήσος «Φλέβες» επαναχαρακτηρίστηκε ως Ναυτικό Οχυρό και αν η κυβέρνηση προτίθεται να την αποχαρακτηρίσει, την καλούμε να αποδώσει την έκταση στο Δήμο, προκειμένου να δημιουργηθεί θαλάσσιο πάρκο και αληθινό περιβαλλοντικό πάρκο που θα αναδείξει το μοναδικό περιβάλλον του νησιού (και όχι νυχτερινό κέντρο με οχλούσες χρήσεις υπό το μανδύα του περιβαλλοντικού πάρκου, όπως αποπειράθηκε να δημιουργηθεί στην Υδρούσα), όπως άλλωστε έχουν αποδοθεί από το ΥΠ.ΕΘ.Α στρατόπεδα στους Δήμους Ιωαννίνων, Άρτας, Πύργου και άλλων, ακόμα και τη γειτονική μας Γλυφάδα.

Παρακολουθούμε λοιπόν με προσοχή τις εξελίξεις, και εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας με οποιαδήποτε εξέλιξη που με το πρόσχημα της ανάπτυξης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής της πόλης μας. Άλλωστε, τον τελευταίο λόγο, όπως συνέβη και με την προτεινόμενη επένδυση στον Αστέρα, θα τον έχει, το μόνο για εμάς αρμόδιο όργανο, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης”.

[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 16 Απριλίου 2016]

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας