Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Κάναμε test drive στο κοινόχρηστο ΙΧ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Το car sharing ή στα Ελληνικά διαμοιρασμός αυτοκινήτων θεωρείται το μέλλον των μετακινήσεων στις πόλεις.

Η λογική του ιδιόκτητου ΙΧ και των μοναχικών οδηγών τεραστίων διαστάσεων οχημάτων που μποτιλιάρονται στις λεωφόρους για να κάνουν την καθημερινή απλή τους μετάβαση στη δουλειά ανήκει στην εποχή προ κλιματικής αλλαγής και προ ενεργειακής κρίσης (που οι ειδικοί εκτιμούν ότι πλησιάζει).

Στο ορατό μέλλον για τις μετακινήσεις μας θα χρησιμοποιούμε ένα σύστημα που περιλαμβάνει μέσα μαζικής μεταφοράς και οχήματα που μοιραζόμαστε με άλλους επιβάτες. Η ηλεκτροκίνηση θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα.

Μπορεί το μέλλον αυτό να μοιάζει μακρινό, όμως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έκανε την αρχή στην Αττική και όλη τη χώρα και εγκαινίασε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου το πρώτο σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ΙΧ που μπορούν να το μισθώσουν κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής από τη Βούλα.

Η εγγραφή στην υπηρεσία, η μίσθωση οχήματος, η χρέωση και το ξεκλείδωμα του οχήματος γίνονται όλα μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά, χωρίς να είναι απαραίτητη καμία άλλη διαδικασία.

Για την εγγραφή σας στην υπηρεσία θα χρειαστεί να φωτογραφίσετε και να υποβάλετε μέσω της εφαρμογής το δίπλωμα οδήγησης, με την έγκριση του νέου χρήστη να έρχεται σε περίπου 24 ώρες.

Για τη μίσθωση οχήματος θα πρέπει επίσης να συνδέσετε την εφαρμογή με την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα.

Οι βασικές χρεώσεις για τη χρήση του αυτοκινήτου οι εξής:

Οι συνδρομητές πρέπει να καταβάλλουν είτε 20 ευρώ για έναν μήνα είτε 180 ευρώ για έναν χρόνο. Το κόστος αυτό ενοικίασης είναι μάλλον συμβολικό, καθώς με τις ίδιες τιμές (και μεγαλύτερες ελάχιστες χρεώσεις) νοικιάζει κανείς ηλεκτρικό πατίνι στο κέντρο της Αθήνας.

Για κάθε μίσθωση ωστόσο κρατείται από την κάρτα του χρήστη το ποσό των 300€ ως εγγύηση, με το ποσό να επιστρέφεται αφού γίνει ο έλεγχος φθορών του οχήματος, σε ένα διάστημα 24-48 ωρών ανάλογα με την τράπεζα.

Τα οχήματα έχουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και καλό είναι να είστε βασικά εξοικειωμένοι με αυτό τον τύπο οχημάτων πριν κάνετε τη μίσθωση.

Η ηλεκτροκίνηση δίνει μια ξεχωριστή εμπειρία.

Το κλειδί βρίσκεται στο ντουλαπάκι, γυρνά στη γνωστή θέση αλλά δεν ακούγεται μίζα. Κατά βάση ένας ηλεκτρονικός μόνο ήχος δίνει το σήμα ότι το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να ξεκινήσει, καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης είναι ότι τα οχήματα δεν ακούγονται. Αυτό σημαίνει βέβαια και μηδενική εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Σε πλήρη φόρτιση το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να έχει αυτονομία περίπου 215 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα οικολογικού mode οδήγησης, που ανεβάζει την αυτονομία στα 245 χιλιόμετρα, βάσει των ενδείξεων στο όχημα. Η επιτάχυνση είναι αναπάντεχα γρήγορη και δίνει μια αίσθηση μεγάλης δύναμης κατά την οδήγηση, δεδομένου και του μικρού όγκου του οχήματος.

Στον δημοτικό φορτιστή της ΔΕΗ που βρίσκεται στο πάρκινγκ απέναντι από τον ναό του Αγίου Ιωάννη στη Βούλα, επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου, μια πλήρης φόρτιση απαιτεί 4 ώρες. Από την οθόνη της εφαρμογής, το διαθέσιμο όχημα εμφανίζεται στον χάρτη με τα στοιχεία της μπαταρίας του online. Η φόρτιση του οχήματος δεν κοστίζει στους χρήστες της υπηρεσίας.

 

Η μίσθωση τερματίζεται κανονικά στο σημείο φόρτισης στο πάρκινγκ του Αγίου Ιωάννη.

Προβλέπονται όμως με χρέωση άλλες δύο περιπτώσεις: Στάθμευση και ολοκλήρωση της μίσθωσης εντός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με επιπλέον χρέωση 10€ ή στάθμευση σε μια εκτεταμένη ζώνη στα νότια προάστια (μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) με επιπλέον χρέωση 20€. Εννοείται ότι η κίνηση του οχήματος κατά τη διάρκεια της μίσθωσης είναι ελεύθερη παντού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προσωρινού κλειδώματος χωρίς να τερματίζεται η μίσθωση.

Σημειώστε ωστόσο ότι το ωράριο της υπηρεσίας είναι μεταξύ 9 π.μ. και 9 μ.μ.

Το όχημα έχει φυσικά μικτή ασφάλιση, ωστόσο ο χρήστης είναι υπεύθυνος για την κατάσταση του οχήματος κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και σε περίπτωση ατυχήματος με δική του ευθύνη χρεώνεται ως το ποσό της εγγύησης (δηλ. 300€). Σε περίπτωση παραβίασης του ΚΟΚ και βεβαίωσης κλήσης στο όχημα, ο Δήμος θα αναζητήσει και θα χρεώσει τον χρήστη με το κόστος της σε δεύτερο χρόνο.

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement