Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Θερμαινόμενο πεζοδρόμιο: Δεν θα το χρειαστούμε… αλλά μας αρέσει!

Το τελευταίο πράγμα που θα χρειάζονταν τα νότια προάστια είναι το θερμαινόμενο πεζοδρόμιο σαν κι αυτό που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου, όμως η είδηση μάς φέρνει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Κι αυτό γιατί δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι φιλική προς τον άνθρωπο.

Η φωτογραφία από την εφημερίδα «Ευρυτανικά Νέα» δείχνει την κεντρική πλατεία στο Καρπενήσι «πνιγμένη» στο χιόνι, εκτός από ένα πεντακάθαρο μονοπάτι. Δεν πρόκειται βέβαια για… θαύμα, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, αλλά για το «θαύμα» της γεωθερμίας, που χρησιμοποιήθηκε από τον δήμο στο πλαίσιο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης και είχε αυτές τις ημέρες την ευκαιρία να δοκιμαστεί στην πράξη για πρώτη φορά.

Το καλοκαίρι του 2012 ο δήμος Καρπενησίου (επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη) ανέθεσε, ύστερα από διαγωνισμό μια σειρά από παρεμβάσεις για την ανάπλαση και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Το έργο είχε προϋπολογισμό 3,2 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έγινε και ένα «αφανές» έργο -με την έννοια ότι για να φανεί… έπρεπε να χιονίσει. Κάτω, λοιπόν, από το καινούργιο πεζοδρόμιο, σε μήκος 942 μέτρων (και πλάτος 60 εκατοστών) τοποθετήθηκε ένα σύστημα γεωθερμίας, με σκοπό μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης να μην παγώνει ποτέ και να είναι ασφαλής για τους πεζούς. Ας αναλογιστούμε πόσα κατάγματα, πόσα ατυχήματα συμβαίνουν όταν χιονίζει και κυρίως όταν το χιόνι γίνεται πάγος.

Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή. Η ενεργειακή «πηγή» του έργου βρίσκεται σε παρακείμενο πάρκινγκ. Εκεί πραγματοποιήθηκαν 18 γεωτρήσεις σε βάθος 100 μέτρων, όπου το νερό έχει μια σταθερή θερμοκρασία 12-14 βαθμών Κελσίου.

Σε κάθε γεώτρηση τοποθετήθηκε ένα διπλό κύκλωμα εναλλάκτη, δηλαδή ένα κλειστό σύστημα σωλήνων, που αντλούν και επιστρέφουν το νερό στο εσωτερικό της γης. Μέσω ενός δικτύου το νερό μεταφέρεται σε μια δεξαμενή, όπου με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και ηλιακών συλλεκτών θερμαίνεται περαιτέρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Και στη συνέχεια, με μονωμένους αγωγούς διακλαδίζεται κάτω από μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης, θερμαίνοντας το πεζοδρόμιο. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα: είτε όταν η θερμοκρασία στο έδαφος πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς, ή όταν η θερμοκρασία του αέρα πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο θα λειτουργεί αντίστροφα το καλοκαίρι. Οχι με το να… δροσίζει το πεζοδρόμιο, αλλά «επαναφορτίζοντας» το υπέδαφος με το θερμικό δυναμικό που αφαιρεί τον χειμώνα.

Θερμαινόμενες πισίνες, θερμαινόμενες απλώστρες, θερμαινόμενες κρεμάστρες στο μπάνιο… όμως θερμαινόμενο πεζοδρόμιο πρώτη φορά ακούμε και επικροτούμε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας