Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Καλή χρονιά με ακριβότερα εισιτήρια!

Από τον Ιανουάριο η νέα αύξηση στα εισιτήρια.

Αυξάνεται, κατά 20 λεπτά, στο 1,40 ευρώ, η τιμή του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών από την 1η Ιανουαρίου του 2016, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται και ο χρόνος διάρκειας του που παραμένει στα 70 λεπτά.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, που επιβάρυνε τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως πρόθεση του υπουργείου είναι οι τιμές των καρτών απεριόριστων διαδρόμων να παραμείνουν αμετάβλητες, ωστόσο όπως διαπιστώσαμε τα έσοδα υπολείπονται σε σημαντικό βαθμό των στόχων οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και όπως είπε η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου από τα 0,60 λεπτά θα ανέλθει στα 0, 70 λεπτά.

Το “ευέλικτο” εισιτήριο σε επτά μήνες.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το ηλεκτρονικό εισιτήριο να εφαρμοστεί νωρίτερα, πιθανότατα να είναι έτοιμο για τα λεωφορεία σε επτά μήνες – γεγονός που θα επιτρέψει την εφαρμογή πιο ευέλικτου εισιτηρίου σε τιμές που θα καθορίζονται ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο κάθε επιβάτης. Αυτό συνεπάγεται μείωση για τις μικρές αποστάσεις και αύξηση για τις μεγάλες.

Αναφερόμενος στη σημασία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο υπουργός, κατά την τελετή Αρχικοποίησης Κλειδιών Ασφαλείας (Key Ceremony) του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), αναφέρθηκε στην συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και την είσοδό τους στη νέα τεχνολογική εποχή, την εφαρμογή μιας δίκαιης και με κοινωνικό πρόσωπο τιμολογιακής πολιτικής, καθώς και την αναβάθμιση της οικονομικής λειτουργίας των συγκοινωνιακών Οργανισμών, την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων. “Στρεβλώσεις που δημιουργούν οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία του συγκοινωνιακού έργου, με πιο σημαντική από αυτές, την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής, αλλά και των πλαστών εισιτηρίων” είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε, επίσης, πως με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα υπάρξει μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, ποιότητα παροχής υπηρεσίας προς τους πολίτες σε συνδυασμό με την τηλεματική, όχι πλαστά εισιτήρια – που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πραγματικά δίκαιη πολιτική σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων.

Σημείωσε, ακόμη, ότι με την τιμολογιακή πολιτική και γενικότερα με τις πολιτικές του υπουργείου, θα επιτραπεί επιτέλους η αύξηση των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών και ο εξορθολογισμός του κόστους, που θα επιφέρουν σταδιακά την μείωση της κρατικής επιχορήγησης, και την μείωση του κόστους για τους χρήστες και τις ειδικές πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας