Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Τίμησαν και φέτος τους πεσόντες καταδρομείς στο Μνημείο του Καβουρίου

Στην καθιερωμένη τελετή μνήμης των ΛΟΚατζήδων που έπεσαν μαχόμενοι στο μνημείο του Καβουρίου έδωσε και φέτος το “παρών” η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Στην τελετή που γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου συμμετέχει η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος”, πλήθος αποστράτων και από το 2015 η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Φέτος, παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος καθώς και ο τελευταίος εν ζωή Ιερολοχίτης – Καταδρομέας Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας.

Η προσέλευση φέτος ήταν εξαιρετικά μειωμένη και ελεγχόμενη για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι,

βρισκόμαστε σήμερα εδώ με σεβασμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων Καταδρομέων προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των Αξιωματικών και των Οπλιτών των Δυνάμεων Καταδρομών που έπεσαν εν πολέμω. Η αυτοθυσία τους είναι οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη. Έχοντας αυτή ως φάρο και πυξίδα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για χαλύβδωση της Εθνικής Κυριαρχίας μας και διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας μας.

Η διατήρηση της Ανεξαρτησίας της χώρας, στο διάβα των διακοσίων ετών που γιορτάζουμε φέτος, δεν έγινε δίχως κόπους και θυσίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Συμβάλλουν, διαχρονικά και καθοριστικά, στην αύξηση της αποτροπής και στη διατήρηση ισχυρών και αξιόπιστων Ενόπλων Δυνάμεων, ικανών να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση ή απειλή.

Με το αξιόμαχο του αμυντικού συστήματος μας, παραμένουμε εξωστρεφείς και προβάλλουμε τη σημαία της χώρας όπου κι αν αυτό απαιτηθεί. Ανυψώνουμε το διεθνές κύρος μας και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια εποχή αλλαγών και σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ρευστότητα.

Κυρίες και κύριοι,

στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλών ασφαλείας, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων προσδιορίζεται όλο και λιγότερο από το ποσοτικό, αλλά όλο περισσότερο από το ποιοτικό στοιχείο. Άρα χρειαζόμαστε -και πάντα ιστορικά αυτή τη συνθήκη έχει να αντιμετωπίσει η χώρα- λιγότερους αλλά καλύτερους, πιο γρήγορους, πιο κινητικούς, πιο έτοιμους, συνεπώς αρτιότερα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους. Αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, στην οποία ευδοκιμούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Για το λόγο αυτό απαιτείται όπως οι Ειδικές Δυνάμεις να εκσυγχρονίζονται συνεχώς. Μεταξύ άλλων λοιπόν -και δεχόμενοι ευχαρίστως την εισήγηση κατά το σχεδιασμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου- υλοποιήσαμε την αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με τη σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται περαιτέρω η διακλαδικότητα, η αποτελεσματικότητα και η μαχητική τους ικανότητα.

Παράλληλα, ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές, τα υλικά και τα μέσα τους, παρέχοντας τις απαραίτητες συνθήκες στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, εκτελώντας πολλαπλές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις με στρατηγικούς συμμάχους και εταίρους, αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουμε και τις δυνατότητές μας, όπως και το συνολικό αξιόμαχο (και την εξαιρετική ποιότητα) των Ενόπλων Δυνάμεων .

Κυρίες και κύριοι,

Με τη σημερινή τελετή αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους τους Καταδρομείς, που πρόσθεσαν με το αίμα τους τη δική τους σελίδα δόξας στην ελληνική ιστορία. Η θυσία και ο αγώνας των πεσόντων Καταδρομέων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλες τις γενιές των Ελλήνων Καταδρομέων, ενώ η παρακαταθήκη τους θα εμπνέει για πάντα. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι το δέντρο της ελευθερίας ποτίζεται με αίμα Ηρώων πάντα προκειμένου να μεγαλώνει. Στην Ελλάδα, αυτό το δέντρο το έχουν ποτίσει αναρίθμητοι Ήρωες γι’ αυτό και μεγαλώνει πάντα, βλαστίζει και ανθίζει.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Πηγή φωτογραφιών: ΥΕΘΑ

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας