Εσείς τι θα κόψετε φέτος;

Εσείς τι θα κόψετε φέτος;

Περίπου 700 ευρώ το μήνα, λιγότερο ξοδεύει κάθε ελληνικό νοικοκυριό σε σύγκριση με το 2009

Κόψε και σώσε ή μάλλον κόψε για να επιβιώσεις. Περικοπές παντού! Όχι μόνο σε επίπεδο κράτους και επιχειρήσεων, αλλά και οικογενειών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις δαπάνες των νοικοκυριών που δημοσιοποίηθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2009-2013 ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών συρρικνώθηκε κατά 31% ή η μέση ελληνική οικογένεια ξοδεύει 694 ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν μια πενταετία, δηλαδή στερήθηκε πάνω από έναν σημερινό βασικό μισθό.
Η μεγαλύτερη μείωση (46,1%) παρατηρήθηκε στην αγορά υγρών καυσίμων: Περίπου 25.000 νοικοκυριά της χώρας λιγότερα σε σχέση με το 2012, δεν χρησιμοποίησαν το 2013 την κεντρική θέρμανση στην κατοικία τους. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 κεντρική θέρμανση στο σπίτι τους χρησιμοποίησαν 1.592.835 νοικοκυριά, μειωμένα κατά 31,3% από τα 2.317.127 νοικοκυριά το 2012. Αντίθετα, αυξήθηκε η μέση μηνιαία δαπάνη για καυσόξυλα (για τζάκια, ξυλόσομπες) κατά 20,7%, όπως και οι δαπάνες για άλλες πηγές θέρμανσης.
Μείωση παρατηρείται στις δαπάνες για διατροφή ενώ αύξηση -μικρή μεν αλλά πάντως αύξηση- σημειώνεται στις δαπάνες για αλκοολούχα ποτά και για προϊόντα καπνού, με άλλα λόγια οι Έλληνες ξεχνάνε (;) τα βάσανά τους με τη βοήθεια του ποτού και του τσιγάρου!

Ναι στον καταψύκτη, όχι στο πλυντήριο πιάτων
Αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των νοικοκυριών που διαθέτουν οικιακό καταψύκτη (3%). Γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ψωνίζουν φτηνότερα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, μειώθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν σταθερό τηλέφωνο (ενώ αυξήθηκε η αγορά των κινητών), καθώς και των νοικοκυριών που έχουν πλυντήριο πιάτων. Προφανώς, η ενεργοβόρα αυτή συσκευή εγκαταλείφθηκε για λόγους οικονομίας.
Κατά 3% αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν έναν τουλάχιστον ηλεκτρονικό υπολογιστή, γεγονός που δείχνει ότι η ενημέρωση, η επικοινωνία και η οικιακή ψυχαγωγία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την τηλεόραση όσο παλιότερα.

Και η φτώχεια, φτώχεια
Κάτω από το επίπεδο της φτώχειας ζει σήμερα το 21%, ενώ αναρωτιέται κανείς τι επιπτώσεις θα έχει στο οικογενειακό εισόδημα ο ΕΝΦΙΑ ή η αναπόφευκτη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία ύστερα από τα τελευταία μέτρα του υπουργείου…