Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Το Κορωπί προορίζεται για χωματερή της Αττικής

Στο γειτονικό Κορωπί και συγκεκριμένα σε τρία παλιά λατομεία της περιοχής σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (τον οποίο διοικεί η περιφερειακή αρχή) να εγκαταστήσει τις νέες χωματερές του Λεκανοπεδίου.

Πρόκειται για τα Λατομεία Κυριακού, Τριάς και Πόρτσι.

Με μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου 2017, εγκρίθηκε μια μελέτη από ιδιωτικό φορέα που υποδεικνύει τα “ανενεργά και εξοφλημένα λατομεία” της Αττικής και διερευνά “αν η αποκατάστασή τους, μπορεί να συνδυαστεί με την επιτόπια λειτουργία υποδομών διαχείρισης ή διάθεσης απορριμμάτων εντός του πυρήνα τους ώστε να αξιοποιηθεί τμήμα της εναπομείνασας χωρητικότητάς τους”.

Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει όπως είναι φυσικό την τοπική κοινωνία, ενώ η δημοτική αρχή Κρωπίας ήδη ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όπου αλλού χρειαστεί.

Είναι κοινό μυστικό ότι η χωματερή (ή ΟΕΔΑ, Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων, όπως ονομάζεται επισήμως) στη Φυλή έχει κορεστεί σε βαθμό “μη περαιτέρω”. Το πρόβλημα με τα απορρίμματα της Αττικής είναι πλέον ασφυκτικό κι ας μην έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία σχετική δημόσια τοποθέτηση από τους αρμοδίους που το γνωρίζουν πολύ καλά.

Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων δείχνει πλέον και το κοντινό Κορωπί που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε “νέα Κερατέα” με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο Λατομείο Κυριακού και στο Λατομείο Τριάς μπορούν να εγκατασταθούν Χώροι Υγειονομικής Ταφής, Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Στο Λατομείο Πόρτσι μπορεί να λειτουργήσει Πράσινο Σημείο αλλά και Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή.

Τα σχέδια αυτά προφανώς εξόργισαν και ξεσήκωσαν το Κορωπί. Με ψήφισμά του στις 10 Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας κατήγγειλε την έλλειψη διαβούλευσης και την αγνόηση των υπομνημάτων που έθεσε υπόψη της Περιφέρειας η δημοτική αρχή και συμπέρανε ότι τα φαινόμενα αυτά “δημιουργούν βάσιμες υποψίες για προειλημμένες και τετελεσμένες αποφάσεις και διάθεση αιφνιδιασμού των τοπικών κοινωνιών”, κάνοντας λόγο για “αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς”.

Ο Δήμος δεν έμεινε εκεί. Στις 20 Σεπτεμβρίου διοργάνωσε μια μεγάλη συγκέντρωση (αναφέρονται 1.500 πολίτες σύμφωνα με τη δημοτική αρχή) όπου ο Δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης ανέπτυξε τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας.

Από τον δήμαρχο μάθαμε ότι τα λατομεία είναι μεν ανενεργά πλέον, όμως τελούν υπό αποκατάσταση με δραστηριότητες διάθεσης ανακυκλώσιμων προϊόντων εκσκαφών και κατεδαφίσεων.

Και βέβαια υπενθύμισε το πάγιο αυτοδιοικητικό αίτημα τα λατομεία να αποκαθίστανται περιβαλλοντικά πλήρως και να αποδίδονται στους πολίτες ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Άλλωστε τα λατομεία του Κορωπίου βρίσκονται κοντά στον οικιστικό ιστό, αλλά και κοντά στο Αεροδρόμιο Αθηνών και στην πορεία αξόνων προσγείωσης και απογείωσης αεροπλάνων. Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι του Λατομείου Τριάς συμπίπτει με τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Λαμπτρών, την ίδια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται εντός βιομηχανικής ζώνης χαμηλής όχλησης με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε οδικό δίκτυο ήδη επιβαρυμένο, αλλά και εντός της Α΄ ζώνης Προστασίας του Υμηττού.

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι όλες αυτές τις αντιρρήσεις τις έχει καταθέσει από το 2003 και βέβαια συνεχίζουν να ισχύουν…

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Βήμα και τη δημοσιογράφο Παναγιώτα Μπίτσικα, ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Απόστολος Παπακωνσταντίνου που ανέλαβε την υπόθεση τόνισε:

Θα προσβάλουμε εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας την απόφαση που εξέδωσε ο ΕΔΣΝΑ, η οποία θέτει ως βάση του σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Νότια και στην Ανατολική Αττική να γίνει στην περιοχή του Κορωπίου ο βασικός Χώρος Υγειονομικής Ταφής και άλλες σχετικές εγκαταστάσεις. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ είναι η απαρχή, το πρώτο βήμα”.

Το ψέμα Δούρου για τα σκουπίδια

Η υπόθεση των απορριμμάτων της Αττικής εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της διοίκησης Δούρου. Θυμίζουμε ότι το 2014 η σημερινή περιφερειάρχης εξελέγη με σημαία το “εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης”, που θα σταματούσε τα “φαραωνικά εργοστάσια του Σγουρού” και μαγικά θα έκλεινε τον “περιβαλλοντικό εφιάλτη” της Φυλής.

Και ενώ ο σχεδιασμός Σγουρού για τα εργοστάσια ακυρώθηκε, η προώθηση του εναλλακτικού μοντέλου καθυστερεί τόσο πολύ στην υλοποίησή του, που η Αττική βρέθηκε σήμερα προ ενός πρωτοφανούς αδιεξόδου. Για το λόγο αυτό άλλωστε η ίδια η διοίκηση Δούρου εισηγήθηκε και τον Αύγουστο εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η κατασκευή νέου κυττάρου στη Φυλή έκτασης 120 στρεμμάτων, με χωρητικότητα 3,5 εκατομμύρια κυβικά και εκτιμώμενη διάρκεια ζωής άλλα δύο χρόνια. Η Φυλή λοιπόν αντί να κλείσει …επεκτείνεται!

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σγουρό, το αδιέξοδο συμπληρώνεται από εξίσου αποκαλυπτικά στοιχεία, όπως αναφέρονται σε σχετική του ανακοίνωση: “Η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι της τάξης του 0%. Τα ποσοστά της ανακύκλωσης στην Αττική μειώθηκαν. Καμία νέα υποδομή δεν δημιουργήθηκε. Οι υποσχέσεις για απομάκρυνση οχλουσών εγκαταστάσεων όπως του Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Αποβλήτων πήγαν περίπατο”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας)

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement