Η Βάρη είπε Όχι σε νέα διαρρύθμιση των κάδων απορριμμάτων

Η Βάρη είπε Όχι σε νέα διαρρύθμιση των κάδων απορριμμάτων

Ομόφωνα απέρριψε το Τοπικό Συμβούλιο της Βάρης στην τελευταία του συνεδρίαση μελέτη Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου που αφορούσε στην τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων.

Τη μελέτη παρουσίασε στο σώμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η μελέτη αυτή έχει ολοκληρωθεί από το 2013, έχει τις προδιαγραφές και έχει γίνει μετά από επί τόπου διερεύνηση. Προωθήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο για τυχόν αντιρρήσεις σε κάποια σημεία.

Στη συνέχεια ο Φαίδων Φιορέντζης παίρνοντας το λόγο είπε ότι θα πρέπει να δουν προσεχτικά το θέμα για να εισηγηθούν τυχόν αλλαγές προς το Δ.Σ. και ρώτησε τον Αντιδήμαρχο αν υπάρχουν βυθιζόμενοι κάδοι και αν υπάρχουν εσοχές για όλους τους κάδους.

Ο Π. Σωτηρόπουλος απάντησε ότι σε κανένα Δήμο δεν υπάρχουν όλοι οι κάδοι βυθιζόμενοι και ότι υπάρχει ήδη προγραμματική συμφωνία και θα τοποθετηθούν πιλοτικά 1 κάδος βυθιζόμενος σε κάθε πλατεία (3 στο σύνολο) στα 3Β. Δηλαδή ένας στην κεντρική πλατεία Βάρης, ένας στην κεντρική πλατεία Βούλας και ένας στην κεντρική πλατεία Βουλιαγμένης. Όσο για τις εσοχές, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή στο Δήμο υπάρχουν 3.500 κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης και δεν είναι εφικτό να γίνουν τόσες εσοχές γιατί σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν καν πεζοδρόμια.

Πλέον υπάρχουν και ανταλλακτικά για να επισκευαστούν οι περί τους 400 κάδους που είναι χαλασμένοι και βρίσκονται στην κατασκήνωση Βουλιαγμένης.

Μέσα στο πρόγραμμα είναι να γίνουν εσοχές σε επικίνδυνα σημεία, τα οποία για την κάθε περιοχή θα μας τα υποδείξουν τα Τοπικά Συμβούλια.

Παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια, ο Απόστολος Φαφούτης είπε ότι είναι βιαστικό να αποφασιστεί κάτι τέτοιο άμεσα. Αν αλλαχτούν τώρα οι θέσεις των κάδων θα υπάρχουν εκ νέου διενέξεις στις γειτονιές, υποστήριξε. Να αλλαχτούν μόνο αυτοί που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία και πρότεινε αναβολή του θέματος.

Ο Κώστας Κληρονόμος στη συνέχεια είπε ότι θα πρέπει να δουν τη μελέτη αυτή με κάποια κριτήρια για να κάνουν προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού πάρουμε τον καινούργιο κανονισμό καθαριότητας και πρότεινε αναβολή του θέματος.

Απαντώντας ο Π. Σωτηρόπουλος είπε ότι ο κανονισμός καθαριότητας είναι έτοιμος και σε λίγες μέρες θα τον παραλάβουν όλοι για να διατυπώσουν τυχόν διαφωνίες.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Καλύβας είπε ότι υπάρχει απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για πραγματοποίηση μελέτης και διαβιβάστηκε η συγκεκριμένη η οποία έχει ολοκληρωθεί από τον 7ο του 2013. Στο γραφείο του Διευθυντή καθαριότητας υπάρχει μία τεράστια μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να δουν αν η μελέτη αυτή είναι σωστή και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Γ. Καλύβας είπε ότι ρωτώντας τον Διευθυντή καθαριότητας αν έχει εφαρμοστεί η μελέτη η απάντηση ήταν αρνητική, σε δεύτερο ερώτημα για το αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική και τέλος ρωτώντας ποια είναι τα κριτήρια που έγινε αυτή η μελέτη, η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν υπάρχουν και ότι θα πρέπει το θέμα να λυθεί βάση του νέου κανονισμού καθαριότητας.

Τέλος ο Γ. Καλύβας πρότεινε να επανεξεταστεί η μελέτη μετά την έγκριση του κανονισμού καθαριότητας και πρότεινε αναβολή.

Ο Νίκος Βάσης στη συνέχεια είπε ότι υπάρχουν κάποιοι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι στη Μηλαδέζα και σε κάποια σημεία αρκετά στενοί δρόμοι όπου δεν γίνεται να τοποθετηθούν κάδοι. Επισήμανε δε ότι ούτε υφιστάμενη ούτε η προτεινόμενη κατάσταση είναι σωστή.

Η Ελίνα Μελέτη πρότεινε επίσης αναβολή της συζήτησης του θέματος μέχρι να γίνει εκτενέστερη έρευνα και να παραλάβουν τον νέο κανονισμό καθαριότητας.

Τέλος, ο κ. Σωτηρόπουλος ενημέρωσε τους Συμβούλους ότι κατά βάση αναλογεί 1 κάδος ανά 5 οικογένειες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου, Μαίρη Κανέλλου κάλεσε τους συμβούλους να αποφασίσουν για το θέμα και το σώμα ομόφωνα ψήφισε ότι δεν εγκρίνει την υποβληθείσα μελέτη “ως μη ρεαλιστική και ανεφάρμοστη”.

Παράλληλα, εισηγήθηκε επαναφορά του θέματος με μελέτη που να αποτυπώνει την πραγματικότητα και να ικανοποιεί τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις προβλέψεις του Κανονισμού Καθαριότητας όπως αυτός θα εγκριθεί.