Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Αφήνουν επί πέντε μέρες το τοξικό νέφος να πνίγει την νοτιοδυτική Αττική!

 

Μέρες χρειάζονται ακόμα για να σβήσει τελείως η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Τέσσερις ημέρες μετά αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής

 

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών θα οδηγηθεί εντός της ημέρας ο 34χρονος που συνελήφθη για την καταστροφική φωτιά στον Ασπρόπυργο.

Ο 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος εταιρείας ανακύκλωσης, συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναζητείται ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει (παρά τις προσπάθειες για περιορισμό της) για πέμπτη μέρα, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση στην Αθήνα. Χρειάστηκαν τέσσεριες μέρες τοξικού νέφους πριν αποφασίσουν οι αρχές να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής.

Θα χρειαστούν δύο-τρεις μέρες ακόμη ώστε να σβήσει τελείως η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε ιδιωτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, από την οποία έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος.

Ο καπνός και οι αναθυμιάσεις ταλαιπωρεί ακόμα κυρίως τα νότια προάστια της Αττικής.

Σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής δυσκολεύεται οικονομικά να καταβάλει το κόστος των 20.000 ευρώ που απαιτούνται για την μεταφορά χώματος για να καλυφθούν τα αποκαΐδια.

Η φωτιά έκαψε πλαστικά και ελαστικά ανακυκλώσιμα αντικείμενα, προκαλώντας ένα τεράστιο σύννεφο καπνού.

Το εργοστάσιο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Ήταν κλειστό κατά τους τελευταίους μήνες λόγω χρεών του ιδιοκτήτη.

Η Περιφέρεια παραδέχτηκε ότι δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για τη μεταφορά χώματος προκειμένου να σβήσει η φωτιά που έκαιγε τόσες μέρες.

Η ευθύνη έγινε μπαλάκι μεταξύ περιφέρειας, πυροσβεστικής, υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και κυβέρνησης! . Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως «έχει καταβάλει ήδη πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες».

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Την ώρα που για πέμπτη ημέρα έντονη αιθάλη και μυρωδιά καμμένου καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική  πάνω από τις συνοικίες της Αττικής, το υπουργείο Υγείας την Τρίτη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού, αλλά και συστάσεις προς πολίτες και φορείς.

Στο μεταξύ, το τοξικό νέφος που κατακλύζει από το μεσημέρι του Σαββάτου τα δυτικά και νότια προάστια της Αττικής έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είναι ανάστατοι. Όπως μάλιστα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» περί τους 30.000 τόνους υπολογίζεται πως είναι τα συσσωρευμένα υλικά απορριμμάτων που καίγονται από το Σάββατο στον Ασπρόπυργο.

Με βάση τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Στα άτομα αυτά, ακόμη, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή τους σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά. Η παραπάνω οδηγία αφορά και στον γενικό πληθυσμό. Επίσης, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ αν τα συμπτώματα επιμείνουν, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Την ίδια ώρα, στα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού στην περιοχή του Ασπροπύργου, το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 

Χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης το εργοστάσιο 

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά, λειτουργούσε χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν, από την πυρκαγιά.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας