Σύλλογος Magna Graecia: Τραγούδι, χορός και ποίηση για τη Γυναίκα

Σύλλογος Magna Graecia: Τραγούδι, χορός και ποίηση για τη Γυναίκα

Τις γυναίκες ως πηγή έμπνευσης για τις ομορφότερες εκδηλώσεις των ανθρώπων εξύμνησε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Βούλα ο “Σύλλογος Μεγάλη Ελλάδα – Magna Graecia, Gerhard Rohlfs”.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε η επίτιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Βούλα Λαμπροπούλου, ενώ την άνοιξε η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου (και δημοτικού συμβούλου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης) Δημοσθένη Δόγκα.

Ο Δημοσθένης Δόγκας έκανε ένα αναλυτικό ιστορικό των αγώνων των γυναικών για ισότητα και κοινωνική αναγνώριση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Μίλησε εκτενώς για τις “γυναίκες ηρωίδες” της ελληνικής ιστορίας ως σύμβολο εθνικής συνέχειας και δύναμης.

Παράλληλα με την ομιλία του, απήγγειλε μεγάλα ποιήματα δικής του σύνθεσης με θέμα ή αφορμή τη Γυναίκα (τη σύντροφο, τη μάνα). Έκλεισε αφιερώνοντας ένα ποίημα στην Κύπρο.

Ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, με την παραδοσιακή Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής “Εμμέλεια” υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Ανδρέα Τσεκούρα, ενώ χόρευε επί σκηνής η σαμιώτικη Χορευτική Ομάδα “Ο Κέρκης” (με χοροδιδάσκαλο την Κατερίνα Βήχου) που παρουσίασε παραδοσιακές φορεσιές από όλη τη χώρα.

Τα τραγούδια ερμήνευσε με τη μοναδική της φωνή η υψίφωνος Ζαφειρώ Χατζηφωτίου. Θέμα όλων των τραγουδιών ήταν η γυναίκα και ο Ανδρέας Τσεκούρας με εισαγωγικές παρατηρήσεις κατατόπιζε το κοινό για την ιστορία κάθε τραγουδιού.

Για λόγους συμβολισμού, το ηχητικό ταξίδι ανά την Ελλάδα ξεκίνησε από τη Μακεδονία. Μάλιστα, η Βούλα Λαμπροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο “κατσούλι” που παρουσιάστηκε επί σκηνής, έναν μακεδονίτικο παραδοσιακό κεφαλόδεσμο για τη γυναικεία φορεσιά “ρουμλούκι” από την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας. Σύμφωνα με το θρύλο, το εντυπωσιακό “κατσούλι” ξεκίνησε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο, ο οποίος θέλοντας να επιβραβεύσει μια ομάδα γυναικών που συνέχισαν να μάχονται παρά την δειλία των ανδρών, τους αφιέρωσε μια δική τους “περικεφαλαία” τιμητικά.

Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη προσέλευση, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα “Ιωνία” της Βούλας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Μαρία Σίνα, ο επικεφαλής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Δαβάκης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Δώρα Τριάντη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηπεριωτών Νοτίων Προαστίων “Ο Ρόβας” Πέτρος Θανόπουλος και φυσικά η Έλμα Δόγκα, πρόεδρος του Φιλοθηραματικού Συλλόγου Κερατέας “Άρτεμις”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 10 Μαρτίου 2018)