Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Τρεις πόλεις μαζί. Οι εξής δύο: Βούλα

Ένας πλήρης χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, την 1η Σεπτεμβρίου 2014. 

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετά από μια επεισοδιακή εκλογική διαδικασία και εν μέσω ζωηρών αμφισβητήσεων, που κρίθηκαν τελεσίδικα υπέρ του στα ελληνικά δικαστήρια, ανέλαβε δήμαρχος του ενοποιημένου Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Κάτοικος Βούλας και μέλος των διοικήσεων του πρώην Δήμου Βούλας, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επένδυσε στην καταγωγή του αυτή, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο όταν αντιμετώπισε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τον Βουλιαγμενιώτη Σπύρο Πανά.

Ένας σύντομος απολογισμός των κύριων έργων της διοίκησης Κωνσταντέλλου μέχρι σήμερα αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις είχαν ως επίκεντρο σχεδόν αποκλειστικά τη Βούλα. 

Τεχνικά έργα

Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κεντρικά σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους ή απλώς έχει δρομολογηθεί κάποια τεχνική μελέτη για αυτούς, ο πεζόδρομος της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου στη Βούλα έγινε επίκεντρο όλης σχεδόν της δραστηριότητας των υπηρεσιών, καθώς πραγματοποιήθηκε: 

 • Ανακατασκευή συντριβανιού της πλατείας Ιμίων
 • Υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου
 • Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου
 • Ανακατασκευή παρτεριών στον πεζόδρομο της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου
 • Τοποθέτηση τεντών έξω από ΑΤΜ σε δύο τράπεζες της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου  

Παραλιακό μέτωπο

Σε αντίθεση με την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, που αφήνεται στο έλεος της φθοράς, και σε αντίθεση με τις ελεύθερες παραλίες της Βουλιαγμένης που γέμισαν νέες ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, ενώ νομιμοποιήθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές των καντινών στο Καβούρι, οι παραλίες της Βούλας συγκεντρώνουν το βασικό ενδιαφέρον της διοίκησης:  

 • Τον Οκτώβριο του 2014 έγινε μεγάλη πολυήμερη επιχείρηση καθαρισμού της Β πλαζ Βούλας
 • Τον φετινό Αύγουστο επελέγη η ελεύθερη πλαζ δίπλα από το δημαρχείο Βούλας για την εγκατάσταση του SEATRAC, του συστήματος που βοηθά ΑμεΑ να εισέρχονται στο νερό χωρίς συνοδό.

Σχολεία – γήπεδα

Και στον τομέα της παιδείας – αθλητισμού, η Βούλα πήρε τα απόλυτα πρωτεία στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, καθώς τίποτα από τα παρακάτω δεν έγινε στη Βάρη ή τη Βουλιαγμένη: 

 • Ο Δήμος θα μισθώσει εντός των ημερών κτίριο που θα γίνει ο τρίτος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός της Βούλας, ενώ η Βάρη έχει δύο και η Βουλιαγμένη κανέναν
 • Το 6ο Νηπιαγωγείο Βούλας βρήκε νέα στέγη, με την κατάλληλη διαμόρφωση χώρων του 1ου Δημοτικού Βούλας
 • 4 σχολεία της Βούλας (2ο Νηπιαγωγείο, 2ο και 3ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο) επωφελήθηκαν από ενέργειες του προγράμματος “Εξοικονομώ”
 • Το πρώτο και μεγαλύτερο αθλητικό τεχνικό έργο που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι εκτεταμένες επισκευές του Αθλητικού Κέντρου Βούλας  

Διοικητικό κέντρο

Παράλληλα, μια σειρά διοικητικών αποφάσεων δείχνουν σε όλους ότι η Βούλα είναι το κέντρο του Δήμου:  

 • Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΠΠΑ (Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής) μεταφέρθηκαν από το πρώην Δημαρχείο Βουλιαγμένης όπου στεγάζεται ο Οργανισμός, στο δημαρχείο της Βούλας
 • Οι τοπικές μαθητικές παρελάσεις καταργήθηκαν και ξεκίνησε εκ περιτροπής ενιαίος εορτασμός με αρχή την 28η Οκτωβρίου 2014 τη Βούλα. 

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου από το νέο του δημαρχιακό γραφείο ήταν να απομακρυνθεί η λέξη “Βούλας” από την εξωτερική επιγραφή του παραλιακού Δημαρχείου (βλ. φωτό).

Άλλωστε, κατά την προεκλογική περίοδο του 2014, επέλεξε να αλλάξει τον τίτλο του συνδυασμού του και από “Πόλεις για να ζεις” να τον ονομάσει “Πόλη για να ζεις”.

Ο ίδιος ο δήμαρχος αναφέρεται πάντα στον ενικό μιλώντας (λέει: “η πόλη”) για τη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, ομαδοποιώντας όπως έκανε διοικητικά ο “Καλλικράτης” τρεις πόλεις με μεγάλη ιστορία η κάθε μια και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δύσκολα συγχωνεύονται.

Ανεξάρτητα όμως από τις απόψεις του δημάρχου περί ενότητας των τριών πόλεων σε μία ενιαία, οι αποφάσεις του μέχρι σήμερα δείχνουν ότι υπάρχει τοπική ιεράρχηση προτεραιοτήτων και ότι σε αυτή τη λίστα προτεραιοτήτων, η Βάρη και η Βουλιαγμένη έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον “Καλλικράτη”, το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει σύνθεση ανάλογη των πληθυσμιακών δεδομένων κάθε δημοτικής κοινότητας.

Από τα 33 μέλη του Συμβουλίου, οι 19 εκλέγονται από τη Δημοτική Ενότητα Βούλας (πληθυσμός 28.314), οι 11 από τη Δημοτική Ενότητα Βάρης (πληθυσμός 15.744) και μόλις οι 3 από τη Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης (πληθυσμός 4.759).

Δικαιολογούν αυτά τα δεδομένα τον ιδιότυπο τοπικισμό στις αποφάσεις της διοίκησης;

Το σίγουρο είναι ότι η συνέχεια της δημοτικής περιόδου, μέχρι τον Ιούνιο του 2019, θα κρίνει οριστικά αν οι αποφάσεις του δημάρχου ήταν δίκαιες ή είχαν τοπικιστικό χρώμα.

Ο πρώτος χρόνος όμως δεν εμπνέει αισιοδοξία για κάτι τέτοιο.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας