Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Τριχόπτωση και ψωρίαση: Πώς η μία πάθηση επηρεάζει την άλλη

Η ψωρίαση επηρεάζει πολλά σημεία του σώματος όπως οι αγκώνες, οι μασχάλες, τα πόδια, τα χέρια, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Αυτός ο τύπος ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής είναι ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης, που επηρεάζει περίπου τους μισούς ανθρώπους με την πάθηση.

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται και στην ψωρίαση αλλά υπάρχουν πολλές αίτιες που  ευθύνονται για την πτώση των μαλλιών:

Φλεγμονή: Οι κοκκινίλες που παρουσιάζονται στο δέρμα είναι φλεγμονές που μπορεί να βλάψουν την ρίζα τις τρίχας και να προκαλέσουν πτώσεις του τριχωτού της κεφαλής.

Ξύσιμο: Τα άτομα με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής συχνά ξύνουν το κεφάλι τους για να ανακουφίσουν τον κνησμό. Αυτό προκαλεί καταπόνηση των μαλλιών και πτώση.

Απολέπιση: Στο κεφάλι αναπτύσσονται σημεία που μοιάζουν σαν μπαλώματα και δημιουργούνται από την συσσώρευση  κυττάρων λόγο της ψωρίασης και μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών. 

Χορήγηση φαρμάκων: Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες από πολλά φάρμακα της ψωρίασης όσον αφορά την απώλεια των μαλλιών. 

Η τριχόπτωση που προκαλείται από την ψωρίαση είναι συνήθως προσωρινή. Μόλις αντιμετωπιστεί η ψωρίαση, τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν ξανά. Αν όμως η περίπτωση της ψωρίασης είναι βαριάς μορφής τότε σιγουρά θα υπάρξει μακροχρόνιο πρόβλημα στην απώλεια των μαλλιών.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας δερματολόγος

Εάν έχετε ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής και αντιμετωπίζετε απώλεια μαλλιών, ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μία θεραπεία για τη διαχείριση της ψωρίασης και την αναγέννηση των μαλλιών.

Υπάρχουν πολλές αλοιφές που βοηθάνε να καταπολεμηθεί τοπικά η ψωρίαση. Επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της απολέπισης στο τριχωτό της κεφαλής.

Η φωτοθεραπεία, που περιλαμβάνει τη χρήση υπεριώδους (UV) φωτός για τη θεραπεία της ψωρίασης. Η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και στην απομάκρυνση των πλακών της ψωρίασης.

Εκτός από την ιατρική θεραπεία, η υγιεινή του σώματος και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν  να παίξουν μεγάλο ρόλο στην διαχείριση της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Το τακτικό λούσιμο μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των λεπιών και στη μείωση της φλεγμονής στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα απαλό σαμπουάν που είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με ψωρίαση.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ψωρίασης, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση, η γιόγκα ή ο διαλογισμός, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απώλειας μαλλιών.

Επίσης, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Μια υγιεινή διατροφή για άτομα με ψωρίαση μπορεί να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και το κόκκινο κρέας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να έχετε μια φυσιολογική εικόνα των μαλλιών σας περιορίζοντας τις εξάρσεις της ψωρίασης σε επίμαχα σημεία όπως και στο κεφάλι.

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement