Connect with us

Hi, what are you looking for?

Περιφέρεια

Πραξικόπημα στη χωματερή της Φυλής

Η επέμβαση των διορισμένων από την απερχόμενη κυβέρνηση Γενικών Γραμματέων αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Πελοποννήσου για να στείλουν 4.000 τόνους απορριμμάτων στη Φυλή εξόργισε τη νέα περιφερειακή διοίκηση Αττικής.

Το κορυφαίο ερώτημα “ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;” τέθηκε αυτήν την εβδομάδα, με αφορμή το εκρηκτικό πρόβλημα με τα σκουπίδια που αντιμετωπίζει η πόλη της Τρίπολης.

Η επέμβαση των διορισμένων από την απερχόμενη κυβέρνηση Γενικών Γραμματέων αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Πελοποννήσου για να στείλουν 4.000 τόνους απορριμμάτων στη Φυλή εξόργισε τη νέα περιφερειακή διοίκηση Αττικής, που έκανε λόγο για μια “πραξικοπηματική ενέργεια” αλλά και μια “προκλητική και απαράδεκτη απόφαση”.

Η Ρένα Δούρου ήταν η πρώτη που προεκλογικά έθεσε το δίλημμα “αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση”. Σχολίασε με τον τρόπο της το γεγονός ότι παρόλο που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνταγματική κατοχύρωση, στην πραγματικότητα έχει καταστεί ιμάντας διαβίβασης και εκτέλεσης αποφάσεων της κυβερνητικής εξουσίας. Εκτός από το σφιχτό νομικό πλαίσιο που με τους μνημονιακούς νόμους έδεσε τα χέρια των τοπικών αρχών περιορίζοντας σημαντικά κάθε περιθώριο άσκησης πολιτικής, η πρόβλεψη του νόμου να έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μια προϊστάμενη αρχή, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, την κεφαλή των οποίων διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση με πολιτικά και μόνο κριτήρια, δείχνει πραγματικά ποιος είναι το αφεντικό.

Η αντίφαση αυτή φάνηκε πολύ καθαρά με την πρόσφατη απόφαση των δύο Γενικών Γραμματέων για τα σκουπίδια της Τρίπολης. Δύο διορισμένοι καρεκλοκένταυροι από μια κυβέρνηση που είναι ήδη παρελθόν, αποφάσισαν να αγνοήσουν την πρόσφατα διατυπωμένη γνώμη ενός αιρετού οργάνου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και προσωπικά της νέας περιφερειάρχη. Πρόσφατο (Δεκέμβριος 2014) ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής διατυπώνει την κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής της Αττικής στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττικής. Η ίδια η Ρένα Δούρου από το μικρόφωνο του Περιφερειακού Συμβουλίου είπε στις 4 Δεκεμβρίου 2014: “Η νέα περιφερειακή Αρχή Αττικής είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την πρακτική που θέλει τη Φυλή τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων από άλλες περιφέρειες και δήμους. Η λύση δεν θα είναι πλέον η Φυλή. Το μήνυμα που στέλνει η Περιφερειακή Αρχή προς τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά στην αποδοχή απορριμμάτων από άλλες πόλεις στη Φυλή, είναι σαφές: η Φυλή τελείωσε”.

Κι όμως, με κοινή απόφαση των γενικών γραμματέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Γιώργου Διδασκάλου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, οι τόνοι σκουπιδιών από τους δρόμους της Τρίπολης θα οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Τα σκουπίδια βέβαια στην πόλη σχηματίζουν λόφους, αφού για περισσότερο από ένα μήνα βρίσκονται στον δρόμο και εξαιτίας αυτού, ο δήμος Τρίπολης από τις 13 Ιανουαρίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με την απόφαση, τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στην Αττική μέχρι να συμπληρωθεί η ποσότητα των 4.000 τόνων και για χρονικό διάστημα μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο, που ισχύει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως σχολίασε η νέα περιφερειακή αρχή, “πρόκειται για απόφαση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής να βάλει τέλος στο αποτυχημένο status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή”.

Άλλωστε, σύμφωνα με καταγγελίες της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Τριπόλεως, η συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα δεν είναι άμεση, καθώς για την έναρξη της μεταφοράς θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ενός μήνα, την ίδια στιγμή που οι 4.000 τόνοι για τον ΧΥΤΑ Φυλής θα λύσουν μόνο προσωρινά το πρόβλημα των απορριμμάτων για τον Δήμο Τρίπολης, περίπου για 2 μήνες.

 

Δοτοί ή εκλεγμένοι;

Η μετωπική σύγκρουση των δύο εξουσιών, τοπικής και υπερτοπικής, είναι από μόνη της ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής δίνεται ένα πολιτικό βιογραφικό των δύο γενικών γραμματέων: Για τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μ. Αγγελάκα σημειώνεται:

“Πρόκειται για τον ατυχήσαντα υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο το 2012 από τη συγκυβέρνηση στη θέση του γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τον Ιανουάριο του 2014 στη θέση του γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής”. Για τη δε θέση γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου τονίζεται ότι “διορίστηκε με κυβερνητική απόφαση ο στενός του φίλος και συνεργάτης του, Γιώργος Διδασκάλου, αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας”.

Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν στις θεσμικές αλλαγές που θα προωθήσει εν καιρώ η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνεται η εκλογή του Γενικού Γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης, αντί του σημερινού του διορισμού. Και βέβαια, θα περιμένουμε με μεγάλη περιέργεια να δούμε τα βιογραφικά (πολιτικά και επαγγελματικά) των νέων γενικών γραμματέων που θα αντικαταστήσουν τους απερχόμενους.

[Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 31-1-2015]

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας