Εργασιακά τα επόμενα “νέα μέτρα”

“Μαύρες τρύπες” έχει αφήσει η εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές αλλά αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, με κυρίαρχο την απελευθέρωση των απολύσεων, η αναδιάρθρωση – ιδιωτικοποίηση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και το νέο κύμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Ακόμη, στο τραπέζι βρίσκονται η άρση του προστατευτικού καθεστώτος στις επαγγελματικές μισθώσεις, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οι αλλαγές στη δομή λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ και η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Τα ζητήματα αυτά πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014, στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως με τα έως τώρα δεδομένα λείπουν 500 εκατ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,75 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου έτους. Αντίθετη άποψη έχει όμως η τρόικα, που εκτιμά ότι το ποσό που πρέπει να εξευρεθεί για να μην υπάρξει τελικά απόκλιση από τον στόχο είναι κατά πολύ υψηλότερο και σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.