Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Πώς να μιλήσεις για τον τρόμο στα παιδιά;

Μετά το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο  Παιδείας αντέδρασε με εξαιρετική ετοιμότητα. Αφενός η υπουργός Παιδείας εξέφρασε μέσω τουίτερ τη στήριξή της για τους δασκάλους «που αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι δυνατοί μπροστά στα παιδιά». Αφετέρου συνιστά να συζητηθεί στη σχολική τάξη ένα εικονογραφημένο φυλλάδιο για τη διαχείριση του φόβου που αναπόφευκτα περνά από τους ενήλικες στα παιδιά.

Το φυλλάδιο αυτό, που κυκλοφορεί μέσω των social media, εξηγεί στα παιδιά τι έγινε χωρίς να κρύβει ότι τουλάχιστον 129 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας «ανθρώπων που είναι γεμάτοι μίσος». Υπάρχουν αρκετά σκίτσα, ανάμεσά τους ένας δακρυσμένος Πύργος το Άιφελ πιασμένο χέρι-χέρι με μια ομάδα παιδιών.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο, οι τρομοκράτες είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη βία και τον τρόμο για να επιβάλλουν τις ιδέες του. Σε ένα σκίτσο, ένα αγοράκι λέει: «Φοβάμαι την τρομοκρατία». Κι ένα κοριτσάκι τού απαντά: «Όμως οι τρομοκράτες φοβούνται τη δημοκρατία ακόμα περισσότερο».

 

2106

Το φυλλάδιο κάνει διάκριση ανάμεσα στους φονιάδες και την πλειονότητα των μουσουλμάνων, λέγοντας: «Αυτοί οι πολύ βίαιοι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τους περισσότερους μουσουλμάνους που πιστεύουν χωρίς να ενοχλούν κανέναν. Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στη Γαλλία επειδή είναι μια ελεύθερη χώρα όπου ο καθένας μπορεί να εκφράζεται και να ζει ελεύθερα. Η Γαλλία πολεμά τους ισλαμιστές τρομοκράτες σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Γι’ αυτό εκείνοι θέλησαν να μας εκδικηθούν.
Επίσης στο φυλλάδιο αναφέρεται ότι δολοφονώντας ανυποψίαστους ανθρώπους, οι τρομοκράτες θέλουν να κάνουν όλο τον κόσμο να φοβάται. Συμβουλεύει τους ενήλικες να καθησυχάσουν τα παιδιά λέγοντάς τους ότι ο πρόεδρος και οι αρχές έχουν ήδη πάρει μέτρα για να μην κινδυνεύει κανείς.

΄Ολα τα παραπάνω ΔΕΝ είναι περιττά. Ακόμα και στην Ελλάδα τα παιδιά, βλέποντας τις ακραίες εικόνες στην τηλεόραση ή ακούγοντας τις συζητήσεις των μεγάλων, έχουν καταλάβει πάνω κάτω τι έγινε και, επομένως, πρέπει με προσοχή να τους πούμε την αλήθεια χωρίς όμως να σταλάξουμε στην ψυχή τους το φόβο ή το μίσος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας