Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Με φόντο τον τσαρικό δικέφαλο αετό οι δηλώσεις Πούτιν-Τσίπρα

Mε φόντο ένα βαρύτιμο κέντημα όπου δέσποζε το εθνόσημο της Ρωσίας έγιναν οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα κατά τη σημερινή επίσκεψη του τελευταίου στη Μόσχα.

Πρόκειται για τον τσαρικό δικέφαλο αετό που στα δύο κεφάλια του φέρει από ένα στέμμα ενώ ένα τρίτο στέμμα βρίσκεται λίγο ψηλότερα. Το σύμβολο αυτό είχε εισαχθεί στα χρόνια του Ιβάν Γ΄ τον 15ο αιώνα και έκτοτε είχε τροποποιηθεί αρκετές φορές. Το 1917, με τη ρωσική επανάσταση, καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το σφυροδρέπανο, ενώ το 1993 επανήλθε ως επίσημο σύμβολο του ρωσικού κράτους.

tsar3
Η παράσταση αυτή, που φέρει άμεσες βυζαντινές επιρροές, δεν περιλαμβάνει την εικόνα του έφιππου Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει το δράκο και κάποτε δέσποζε στο κέντρο της. Ίσως για να υπογραμμιστεί έτσι ο κοσμικός και όχι θρησκευτικός χαρακτήρας του ρωσικού κράτους. Συνήθως ο δικέφαλος αετός έχει χρυσό χρώμα σε κόκκινο φόντο.
Ίσως δεν είναι τυχαίο που οι δύο πολιτικοί ηγέτες εμφανίστηκαν με φόντο τον δικέφαλο αετό που θυμίζει την παλιά κραταιά ρωσική αυτοκρατορία και τη στενή σχέση της με τη βυζαντινή. Είναι κι αυτό ένα έμμεσο μήνυμα για τον μακραίωνα ιστορικό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας