Τσίπρας στη ΔΕΘ: Οι βασικές εξαγγελίες

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Οι βασικές εξαγγελίες

Άμεση προσφυγή στις κάλπες και αυτοδυναμία πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική σωτηρία της Ελλάδας, αλλά και πρόκληση για την αναγκαία πολιτική στροφή στην Ευρώπη.

Εξήγγειλε μεταξύ άλλων κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και πρόγραμμα για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Έκανε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πολιτικό αμοραλισμό.

tspg

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «ισχυρή εντολή επιθετικής διαπραγμάτευσης» με στόχο:

 • Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, «όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 να γίνει και για την Ελλάδα το 2014».
 • «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
 • Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
 • Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 • Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 • Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Το πρόγραμμ για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (εκτιμώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ) περιλαμβάνει

 • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
 • Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
 • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Αναλυτικά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό -έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες- της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
 • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης με επανίδρυση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα 4 ευρώ ανά τ.μ.
 • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Προβλέπεται και σταδιακή -ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες- αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους.
 • Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
 • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 ευρώ ανά λίτρο αντί για 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα χρήματα για το «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας» θα εξοικονομηθούν ως εξής:

 • Από τα 68 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται ότι θα ενταχθούν σε ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας. Εκτιμάται ότι τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία θα μπουν περίπου 3 δισ. ευρώ.
 • Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας για την «ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού», καθώς και αναβάθμιση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή.
 • Το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των περίπου 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
 • Το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3 δισ. στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Τον πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκατ. ευρώ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.
 • Επίσης, είπε ότι για την αποκατάσταση των συντάξεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, «η οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζει» και εξήγγειλε κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν είπε αυτά που θα ήθελε να γίνουν, αλλά αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν. «Δεν υποσχόμαστε, δεσμευόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.