Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Αλέξης Τσίπρας: Το Μνημόνιο στο μικροσκόπιο

Να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, μετά από πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής ζήτησε από το βήμα της Βούλης ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Μνημόνιο. 

Ο πρωθυπουρός αναφερόμενος στα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών τόνισε  την εκτόξευση του χρέους από το 120% του ΑΕΠ το Μάιο του 2010 στο 175% σήμερα, την εκτόξευση της ανεργίας στο 27% και στο 60% για τους νέους, τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων με αποτέλεσμα τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα να απωλέσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους.

Ακόμη, μίλησε για τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στερώντας τη χώρα μας και την οικονομία από επιστημονικό δυναμικό υψηλών προσόντων και υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της, αλλά και για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

Κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κρίνεται η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς που έχει διαρρηχθεί περαιτέρω τα τελευταία πέντε χρόνια. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Ξέρετε ποια είναι η ευρύτατα διαδεδομένη αίσθηση των πολιτών για όσα κατά καιρούς διαδραματίζονται σε τούτη εδώ την αίθουσα και έχουν σχέση με τη διερεύνηση και την απόδοση των ευθυνών που προκύπτουν για πολιτικά πρόσωπα ;Ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιβάλει τον εαυτό του με μανδύα προστασίας και ασυλίας. Γιατί ένας απλός πολίτης αντιμετωπίζεται με άλλα μέτρα και σταθμά από το νόμο από ότι ένας υπουργός.

Ως προς τα αντικείμενα της Εξεταστικής Επιτροπής τόνισε ότι “πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και με λεπτομέρειες η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του έτους 2009, που έλαβε χώρα το χειμώνα του ’10 από την νέα τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”. Και διερωτήθηκε: “Για ποιο λόγο προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την αναθεώρηση; Ποια μεθοδολογία μέτρησης ακολούθησε; Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση που αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική για την συνέχεια;”.

Ακόμη, ζήτησε εξηγήσεις για την απόφαση της ΤτΕ να προχωρήσει λίγες μέρες πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο στην αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες. Είπε ότι πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που σχετίζονται και με την αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011. “Να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες και ο κος Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και ο κ. Σαμαράς από αντιμνημονιακός έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

 

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας