“Σβήστε τα τζάκια για να αναπνεύσουμε”

Με ευχολόγια και παραινέσεις ζητούν οι αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν την αιθαλομίχλη που επέστρεψε τις προηγούμενες ημέρες πάνω από την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το Σάββατο και ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και άλλα αδυνατούν να πληρώσουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος συνέστησαν να σβήσουν τα τζάκια! Ασφαλώς, δεν μπορείς να πείσεις κάποιον που κρυώνει στο σπίτι του να συνετιστεί σε φιλοπεριβαλλοντικές συνήθειες για χάρη του καθαρού αέρα και μόνο!

tspg

Άλλωστε, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί κατά πόσο οι πολίτες ανταποκρίνονται στη σύσταση. Έχει διαπιστωθεί ότι στα τζάκια ήδη από πέρυσι καίγεται ό,τι μπορεί να καεί.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι «από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ευνοείται η συσσώρευση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Το υπουργείο επανήλθε με νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 10) το 24ωρο της 14ης Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε έναν σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στους άλλους έξι σταθμούς οι μετρήσεις κυμάνθηκαν από 85 έως 97. Ο πρώτος συναγερμός χτυπάει όταν καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 100 μικρογραμμαρίων και ο δεύτερος όταν έχουμε υπέρβαση των 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια, τότε οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα έχουν μηδενική χρέωση στην κατανάλωση ρεύματος για τον διπλάσιο αριθμό ημερών κατά τις οποίες θα μετριέται η υπέρβαση.