Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Μία βάφτιση στη Βουλιαγμένη που δίχασε την ορθοδοξία

Πώς δικαιολόγησε στην Ιερά Σύνοδο ο Γλυφάδας Αντώνιος το μυστήριο του Ελπιδοφόρου και της οικογένειας ομοφύλων

Αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ των ορθόδοξων Εκκλησιών προκάλεσε μια βάπτιση που τέλεσε ιδιωτικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη στις 9 Ιουλίου η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ζήτησε εγγράφως από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντώνιο, την άδεια να τελέσει «την βάπτισιν δύο τέκνων της εκ Σικάγου ορμωμένης ομογενειακής οικογένειας Μπούση» στη Βουλιαγμένη, όπως συγκεκριμένα έγραψε στην επιστολή του στις 21 Ιουνίου.

Το έγγραφο αίτημα του Αμερικής Ελπιδοφόρου προς τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο

Εκείνο που απέκρυψε εντέχνως να αναφέρει ο Ελπιδοφόρος – προφανώς για να μην εισπράξει την άρνηση του Μητροπολίτη Αντωνίου – είναι ότι η οικογένεια στην οποία αναφερόταν αποτελείται από δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου, τους ελληνοαμερικανούς σχεδιαστές μόδας Ευάγγελο Μπούση και Πίτερ Ντούντας. 

Το μυστήριο είχε ελάχιστους καλεσμένους, όμως μια από τις νονές ήταν η ευρέως γνωστή στους ελληνικούς κοσμικούς κύκλους Ευγενία Νιάρχου, ενώ όλοι οι πρωταγωνιστές της βάπτισης ως πρόσωπα της βιομηχανίας της μόδας, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κοινοποίησαν πληθωρικά τις ιδιωτικές τους στιγμές.

Το συμβάν απέκτησε τεράστια απήχηση, ειδικά για το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα ζευγάρι ανδρών που βάφτισε τα παιδιά «του» σε ορθόδοξο ναό από ορθόδοξο αρχιερέα, κάτι πρωτοφανές μέχρι σήμερα.

Η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι ένα θέμα που διχάζει τις σύγχρονες κοινωνίες σε ηθικό επίπεδο και που η ελληνική τουλάχιστον έννομη τάξη δεν έχει σήμερα αποδεχτεί. Η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία ως γνωστόν απορρίπτει κάθε σχετική συζήτηση στο μέτρο που την αφορά, στις οικογενειακές δηλαδή σχέσεις που καλείται να ευλογήσει από τα μέλη του ποιμνίου της.

Κι όμως, ένας εκ των γονέων των παιδιών, ο Πίτερ Τούντας, έγραψε στο Instagram ότι είναι πολύ περήφανος που τα νεοφώτιστα «είναι τα πρώτα παιδιά από μια οικογένεια δύο μπαμπάδων που βαπτίζονται στην ελληνορθόδοξη πίστη». Και συμπλήρωσε: «Ευχόμαστε αυτή να είναι η πρώτη από τις πολλές βαπτίσεις σαν τη δική μας και ότι όλοι θα μπορέσουν να αισθανθούν ότι έχουν θέση στην επιλεγμένη τους θρησκεία». 

Διαμαρτυρίες Αντωνίου και Ιεράς Συνόδου

Το γεγονός ότι η «πρωτιά» αυτή αποσπάστηκε με δόλιο τρόπο στη Βουλιαγμένη ενόχλησε σφοδρά τον τοπικό Μητροπολίτη Αντώνιο, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η πρώτη σελίδα του υπομνήματος Αντωνίου

Σε γραπτό υπόμνημα που υπέβαλε προς την ιεραρχία στις 11 Ιουλίου δήλωσε ότι δεν παρευρισκόταν στον ναό ο ίδιος, ενώ έμαθε τα γεγονότα το βράδυ της 9ης Ιουλίου από τους εφημέριους του ναού. Μετά την περιγραφή, ο Μητροπολίτης υπογραμμίζει προς την Ιερά Σύνοδο:

«Ο Σεβ. Αμερικής ενήργησεν αυτοβούλως, αυθαιρέτως και αντικανονικώς εντός της Μητροπόλεώς μου, καθ’ όσον, ενώ εγνώριζε καλώς ότι τα παιδιά δεν ανήκουν εις οικογένειαν κατά τα θέσμια της Εκκλησίας, ουδέν ανέφερε εις εμέ. Εάν με είχεν ενημερώσει θα είχον αναφερθή εις την Ι. Σύνοδον, προκειμένου Αύτη να αποφασίση περί του πρακτέου». 

Το θέμα απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο στις 18 Ιουλίου και μετά τη συζήτηση εκδόθηκε η απόφαση του σώματος «να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για όσα εγγράφως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, σε σχέση με την τέλεση Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος δύο βρεφών στην Βουλιαγμένη, καθώς και σχετική επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής». Το περιεχόμενο των επιστολών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. 

Παραπλανημένος και ενοχλημένος από τον Ελπιδοφόρο δήλωσε πάντως ο Μητροπολίτης Αντώνιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ Εθνικός Κήρυκας και στον Θεόδωρο Καλμούκο.

«Δεν θεωρώ πως ένας Επίσκοπος πρέπει να κάνει μία τέτοια βάπτιση ούτως ώστε να δίνει τροφή σε οποιονδήποτε νομίζει ότι στην Εκκλησία όλα είναι επιτρεπτά», τόνισε μεταξύ άλλων και διερωτήθηκε «όταν μου γράφει ότι ήταν κανονική οικογένεια κι όταν τελικά δεν είναι οικογένεια με τη μορφή που η Εκκλησία μας την θεωρεί οικογένεια, δεν είναι παραπλάνηση;».

Ενώ πρόσθεσε για την κοινότητα των πιστών της περιοχής των 3Β: «Θορυβήθηκε πολύ. Δόξα τω Θεώ έχουμε πολύ ευσεβείς ανθρώπους οι οποίοι είναι κοντά στην παράδοση της Εκκλησίας μας και ταράχθηκαν και δεν σας κρύβω ότι κι εγώ ταράχθηκα πολύ διότι θα έπρεπε στοιχειωδώς να με ενημερώσει και να μου πει, Σεβασμιώτατε δεν είναι μία κανονική βάπτιση, είναι μία βάπτιση ιδιάζουσα, αυτό είναι εκείνο το οποίο με στενοχωρεί».

Συμπλήρωσε πως «θα έπρεπε να γίνει σεμνά, ταπεινά, χωρίς καμία δημοσιότητα και φυσικά χωρίς την παρουσία αρχιερέως. Δεν μπορεί ένας αρχιερεύς να λέγει πως εγώ με την παρουσία μου ουσιαστικά επικυρώνω τον τρόπο αυτόν της ανατροφής των παιδιών».


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 46, Ιούλιος 2022

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας