Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

“Βάφτο μόνος σου”: Οδηγίες βαψίματος για ερασιτέχνες

Θέλετε να βάψετε το σπίτι αλλά το πορτοφόλι δεν σας επιτρέπει να καλέσετε κάποιον ελαιχρωματιστή να αναλάβει την δουλειά;

Σε αυτό το άρθρο θα σας υποδείξουμε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε βήµα-βήµα, προκειμένου τα αποτελέσματα της βαφής να µην έχουν να ζηλέψoυν τίποτα από αυτά ενός επαγγελµατία μπογιατζή. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, πρέπει να επισκευθείτε ένα κατάστημα με χρώματα – εργαλεία για να αγοράσετε την λίστα προϊόντων που ακολουθεί. Αν κατοικείτε σε νεόκτιστες περιοχές όπως Παλλήνη, Γέρακας, Γλυκά Νερα, θα βρείτε πληθώρα τέτοιων καταστημάτων.

 • σπάτουλα
 • ψεκαστήρι
 • γύψο
 • γυαλόχαρτο
 • πινέλο για αστάρι
 • πινέλο για χρώμα
 • ρολό με κοντάρι
 • αστάρι
 • χρώμα
 • χαρτί για προστασία πατώματος
 • χαρτοταινία

Το πρώτο στάδιο απαιτεί τον καθαρισμό της επιφάνειας από βρωµιές και σαθρά υλικά (σε περίπτωση που οι επιφάνειες είναι σχετικά καινούργιες, η διαδικασία του καθαρισμού προϋποθέτει µόνο ένα απλό ξεσκόνισμα). Μετά τον καθαρισμό των σαθρών σοφάδων από σχισμές και ανοίγματα, όπου το χρησιµότερο εργαλείο είναι µία τριγωνική ξύστρα ή σπάτουλα, ακολουθεί η διαδικασία του στοκαρίσματος. Οι επιφάνειες που θα στοκαριστούν, καλό θα ήταν να βραχούν µε ένα ψεκαστήρι. Για μεγάλες σχισµές και τρύπες να χρησιµοποιήσετε καλλιτεχνικό γύψο, που στεγνώνει γρήγορα.

Μια τεχνική για το σπατουλάρισμα είναι να χωρίσετε την επιφάνεια σε τετράγωνα πλευράς 80 εκ. και να τα καλύψετε, διαδοχικά, ξεκινώντας από το άνω αριστερά και συνεχίζοντας στο ακριβώς από κάτω. Χρησιμοποιείστε σπάτουλα των 20 εκ., σε σταθερή συρτή κίνηση. Αφού απλώσετε το στόκο καθαρίστε τη σπάτουλα και ξαναπεράστε την πάνω στην ίδια επιφάνεια.

Μετά τη διαδικασία του στοκαρίσματος ακολουθεί το τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Η εξομάλυνση της επιφάνειας μπορεί να εµφανίσει ατέλειες που δεν ήταν ορατές πριν. Μη διστάσετε να επαναλάβετε το στοκάρισμά και ξανά τρίψιμο με γυαλόχαρτο, έως ότου ικανοποιηθείτε από την όψη της επιφάνειας αφού ξεσκονίσετε, χρησιμοποιώντας µία ηλεκτρική σκούπα, µπορείτε να προχωρήσετε στο στάδιο του ασταρώµατος με πινέλο. Το πέρασμα με αστάρι θα «σφραγίσει» τις επιφάνειες από βρώµα, µύκητες και υγρασία, ενώ θα κλείσει και τους πόρους, έτσι ώστε να χρειασθείτε λιγότερα χέρια χρώματος για να επιτύχετε το τελικό αποτέλεσµα. Στις ξύλινες επιφάνειες, το αστάρωµα γίνεται µε την χρήση βελατούρας. Για τους τοίχους προτιμάτε άχρωµο αστάρι.

Αφού, λοιπόν, ασταρώσετε τις επιφάνειες σας, εξετάστε τις για πιθανές ατέλειες. Με το αστάρωµα, ειδικά στις ξύλινες επιφάνειες, ό,τι βλέπετε είναι μονόχρωμο και ελέγχεται ευκολότερα. Κρατήστε μία λάμπα κοντά στον τοίχο και όλες οι ατέλειες θα φανούν αµέσως. Εάν το αποτέλεσµα δεν σας ικανοποιεί και θέλετε µία πιο λεία, χωρίς πόρους επιφάνεια, η µοναδική λύση είναι να τη «σπατουλάρετε» ολόκληρη με ακρυλικό στόκο. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να χρειασθεί επανάληψη, αλλά το αποτέλεσµα θα σας αποζηµιώσει. Επίσης, µην ξεχάσετε τα ενδιάµεσα τριψίματα με γυαλόχαρτο. Τελειώνοντας, θα πρέπει να ξεσκονίσετε και να ασταρώσετε ξανά.

Τώρα οι επιφάνειες είναι έτοιμες για το πρώτο χέρι χρώµατος. Ο τοίχος πρέπει να είναι χωρίς σκόνες και ο χώρος άδειος από άχρηστα αντικείμενα, επίσης πρέπει να καλύψετε το πάτωμα με χαρτί ή μουσαμά για να μην πιτσιλιστή με χρώμα. Το ίδιο να κάνετε και με τις πρίζες – διακόπτες, όπου κι αυτά πρέπει να καλυφθούν ώστε να μην βαφτούν με μια χαρτοταινία.

Ξεκινήστε από το βάψιμο του ταβανιού και στη συνέχεια βάψτε τους τοίχους. Πριν ξεκινήσετε το βάψιμο με ρολό, οριοθετείστε την επιφάνεια με ένα πινέλο των 2 ιντσών, για μεγαλύτερη ευκολία στα τελειώµατα. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία του πρώτου χεριού χρώματος, θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε και δεύτερο χέρι βαψίματος. Επαναλάβετε την διαδικασία, αφού έχει στεγνώσει καλά ο τοίχος από το βάψιμο του πρώτου χεριού.

Για να βάψετε µία πόρτα ξεκινήστε από το άνω πάνελ. Βουτήξτε το πινέλο καλά μέσα στην μπογιά και απλώστε τρεις κάθετες γραμµές. Εν συνεχεία, χωρίς να το ξαναβουτήξετε δουλεύετε το πινέλο, από τα αριστερά προς τα δεξιά, μετά από πάνω προς τα κάτω και ξανά από αριστερά προς τα δεξιά, ώστε η µπογιά να απλωθεί οµοιόµορφα. Αφού επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία για το κάτω πάνελ, βάφουμε τα οριζόντια και εν συνεχεία τα κάθετα «νεύρα» και τελειώνουμε με τα πλαίσια της πόρτας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας