Βανδαλισμοί και ...συνδικαλισμοί

Βανδαλισμοί και …συνδικαλισμοί

Με το φαινόμενο εκτεταμένων καταστροφών δημοτικού εξοπλισμού και υποδομών σε κοινόχρηστους χώρους βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και κάποιους μήνες η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που κοστίζει χιλιάδες ευρώ στο δημοτικό ταμείο, ενώ καθιστά τις δομές δυσλειτουργικές για μεγάλο διάστημα.

tspg

Το πρόβλημα κατά τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο εντοπίζεται στις παιδικές χαρές των τριών πόλεων, που παρουσιάζουν ζημιές οι οποίες αποδίδονται σε βανδαλισμούς νεαρών ατόμων αλλά και σε κεντρικές πλατείες, όπου διάφορες κατασκευές φθείρονται επειδή -κατά τη διοίκηση- γίνεται κακή χρήση.

Με δύο πρόσφατες ανακοινώσεις η δημοτική αρχή επέλεξε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο επέλεξε να το κάνει, μεταθέτει απλώς τις ευθύνες για την κατάσταση του δημοτικού εξοπλισμού αποκλειστικά στους χρήστες του:

Το φαινόμενο των βανδαλισμών έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις δεδομένου ότι η αποκατάσταση των ζημιών επιβαρύνει το ταμείο του Δήμου δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων υποδομών αντί για την επισκευή ζημιών από βανδαλισμούς. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε και να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”, επισημαίνει το Γραφείο του Δημάρχου σε σχετική ανακοίνωση για τις ζημιές στην παιδική χαρά της πλατείας Αγίου Ιωάννη στη Βούλα.

Ag_Ioannis_04

Σε άλλη ανακοίνωση για τον πεζόδρομο της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου στη Βούλα, όπου τα παιδιά κατηγορούνται ότι καταστρέφουν το σιντριβάνι και ποδοπατούν τα λουλούδια τονίζεται:

Ο σεβασμός για τους δημόσιους χώρους και τους χώρους πρασίνου είναι θέμα παιδείας, όχι των μικρών παιδιών αλλά των συνοδών τους και η έλλειψη της δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, όσο συχνές και αν είναι οι επεμβάσεις συντήρησης και οι επισκευές, όπως αποδείχθηκε”.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλα είναι ζήτημα προδιαγραφών και σχεδιασμού.

Αν η ευθύνη βαρύνει κατά ένα μέρος τα “ατίθασα νιάτα” των νοτίων προαστίων και τους γονείς που αφήνουν λάσκα τα βλαστάρια τους, άλλο τόσο βαρύνει και τη δημοτική διοίκηση που κατά το σχεδιασμό της δεν προέβλεψε το προφανές από την εμπειρία: Ότι στις παιδικές χαρές εισέρχονται και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά που διασκεδάζουν διαφορετικά από τα μικρά και ότι η πλατεία της Βούλας κατακλύζεται καθημερινά από παιδιά γεμάτα ενέργεια.

Ας δούμε όμως αναλυτικά δύο περιπτώσεις:

Σιντριβάνι πλατείας Ιμίων

Το καλοκαίρι του 2015 η δημοτική αρχή των 3Β ξεκίνησε μια “μίνι ανάπλαση” όπως είπε  του πεζοδρόμου της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου.

Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών, ισοπεδώθηκε το σιντριβάνι της πλατείας Ιμίων που υπήρχε από το 1996, λόγω επικινδυνότητας που παρουσίαζε για τα παιδιά που έπαιζαν, όπως τότε δήλωσαν οι αρμόδιοι.

Λίγο αργότερα όμως και …αιφνιδιαστικά στην ίδια θέση παρουσιάστηκε ένα νέο συντριβάνι.

plateia_imion_07

Το νέο αυτό σιντριβάνι κατά τον δήμαρχο κατασκευάστηκε “με το ελάχιστο δυνατό κόστος, αποκλειστικά από το προσωπικό του Δήμου με τη συνεισφορά εθελοντών δημοτών”.

Και από τότε μέχρι σήμερα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Δήμου, “τα ίδια συνεργεία που επιμελήθηκαν την κατασκευή των χώρων πρασίνου, του σιντριβανιού κ.λπ., έχουν κληθεί αμέτρητες φορές … να επιδιορθώσουν τις καθημερινές ζημιές στο σύστημα τροφοδοσίας του σιντριβανιού”.

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νέα διαμόρφωση του σιντριβανιού, ενώ σύμφωνα με το στρατηγικό της σχεδιασμό σκοπεύει να κάνει άλλη μία πλήρη ανάπλαση της πλατείας εντός των επόμενων μηνών.

Πόσο ευθύνονται τα παιδιά που παίζουν και πόσο οι δημοτικές υπηρεσίες που σχεδίασαν και κατασκεύασαν πρόχειρα ένα ευάλωτο στη σκληρή χρήση σιντριβάνι;

Γλυπτό πλατείας Ιμίων

Τον Απρίλιο του 2016 η δημοτική αρχή τοποθέτησε ένα γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στο μέσον του πεζόδρομου της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου.

Στις 12 Ιουλίου όμως μία από τις μεγάλες γρανιτένιες πλάκες της βάσης του γλυπτού κατέρρευσε με πάταγο σε ένα συμβάν που από καθαρή τύχη δεν άφησε θύματα παιδιά.

13632778_10209024390622038_653679587_o

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το περιστατικό έριξε την ευθύνη σε παρέα παιδιών που έπαιζαν ποδόσφαιρο και έριξαν μια δυνατή μπαλιά που προκάλεσε την αποκόλληση του μαρμάρου.

Μόνον κατόπιν εορτής αποφασίστηκε να βιδωθούν στη βάση οι γρανιτένιοι όγκοι. Την ίδια στιγμή, το έργο κατασκευής και επισκευής των βάσεων έγινε χωρίς να έχει ποτέ γνωστοποιηθεί το συνεργείο που ανέλαβε την εργασία, η μελέτη βάσει της οποίας κατασκευάστηκε η βάση ή η αμοιβή του εργολάβου…

Έφταιγαν λοιπόν τα δυνατά σουτ των παιδιών για το ατύχημα;

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 27 Αυγούστου 2016)