Βάνδαλοι αποκεφάλισαν το άγαλμα της Λέλας Καραγιάνν, μιας ηρωίδας της Αντίστασης.

Βάνδαλοι αποκεφάλισαν το άγαλμα της Λέλας Καραγιάνν, μιας ηρωίδας της Αντίστασης.

Οι “ταλιμπάν” είναι εδώ και αποκεφάλισαν το άγαλμα της Λέλας Καραγιάννη, μιας ηρωίδας της Αντίστασης.Και όταν λέμε Ταλιμπάν, δεν εννοούμε φανατικούς ισλαμιστές του ΙSIS, αλλά κάποιους εγχώριους μιμητές τους που καταστρέφουν έργα τέχνης, έργα μνήμης.

Αποκεφαλισμένη βρέθηκε η προτομή της Λέλας Καραγιάννη που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα από το 1963 και είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή. Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, βρήκαν το βανδαλισμένο γλυπτό το πρωί της Δευτέρας και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα αποφανθούν αν το άγαλμα μπορεί να επισκευαστεί ή αν η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Ο Δήμος καταδίκασε το περιστατικό μέσω επιστολής που μεταξύ άλλων, γράφει: ««Πρόκειται για πράξη που προκαλεί το αίσθημα κάθε πολίτη, που βεβηλώνει τη συλλογική και ιστορική μνήμη και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα. Η ιστορική άγνοια, η ισοπέδωση και εν τέλει η ωμή βία βρίσκουν απέναντί τους όλο και πιο πολλούς σκεπτόμενους πολίτες».

Ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης δημοσίευσε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες με το κατεστραμμένο άγαλμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι βανδαλίζουν γλυπτά στην Αθήνα. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφερθούν ορισμένα σημαντικά αγάλματα σε φυλασσόμενους χώρους ή να αστυνομεύονται οι αντίστοιχες περιοχές ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά.

Η Λέλα Καραγιάννη ήταν αγωνίστρια της αντίστασης εναντίον των Γερμανών η οποία ίδρυσε και χρηματοδότησε την κατασκοπευτική οργάνωση «Μπουμπουλίνα». Το 1944 συνελήφθη από τη Γκεστάπο και μετά από φριχτά βασανιστήρια που υπέστη στο κολαστήριο της Μέρλιν, εκτελέστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου….