Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου «ντύνει» έναν επιστημονικό θρίαμβο!

Στο διάστημα πάμε καλά!

Δεν έχουν άδικο αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πιο ισχυρό «κεφάλαιο», το πιο ισχυρό προϊόν της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Το όνομα ενός Έλληνα συνθέτη, του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνδέθηκε με ένα μεγάλο επιστημονικό και τεχνολογικό γεγονός: την πρώτη στην ιστορία προσεδάφιση σε κομήτη. Μια τριλογία συνθέσεων του Βαγγέλη Παπαθανασίου, γραμμένη ειδικά για τη διαστημική αποστολή Rosetta, ήρθε να συμπληρώσει τους πανηγυρισμούς για την πρώτη προσεδάφιση στον κομήτη 67Ρ.
Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρουσίασε τη μουσική τριλογία του Παπαθανασίου λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της μεγάλης αυτής επιτυχίας. Τα τρία κομμάτια της αποστολής Rosetta τιτλοφορούνται “Άφιξη”, “Το ταξίδι του Philae” και «Το βαλς της Rosetta». Kαθένα έχει διάρκεια περίπου 2,5 λεπτά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος Έλληνας συνθέτης ασχολείται με θέματα επιστήμης. Ο ίδιος έχει συνθέσει το άλμπουμ «Μυθωδία», που αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA.
«Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που με συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά χρόνια μου. Και πάντα ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφω» δήλωσε ο συνθέτης στην ESA.

Έπειτα από μια δεκαετή Οδύσσεια στο Διάστημα, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta έγινε η πρώτη αποστολή που καταφέρνει να αγγίξει έναν κομήτη, ένα αρχέγονο παγάκι από τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

Το Rosetta της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004, απελευθέρωσε το ρομπότ Philae (προφέρεται «Φίλαι») το πρωί της Τετάρτης.

Το σήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχημένη προσεδάφισή της συσκευής έφτασε επτά ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, οι υπεύθυνοι της αποστολής ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Μπορεί στην Γη και στην Ευρώπη ειδικά (και ειδικότερα στην Ελλάδα) να έχουμε μερικά προβληματάκια, αλλά «έξω» πάμε καλά. Και όταν λέμε «έξω», εννοούμε «πολύ έξω»… στο Διάστημα!

κλειδαράς Σπανός
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement