Η Βάρη, τόπος έμπνευσης για τη ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού

Η Βάρη, τόπος έμπνευσης για τη ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού

Η περιοχή της Βάρης περιέχεται πολύ απροσδόκητα σε μια ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ που πλέον βρίσκεται στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Ένα από τα επεισόδια της εκπομπής «Παρασκήνιο» του Λάκη Παπαστάθη, που γυρίστηκε τον Νοέμβριο του 1993 έχει τίτλο «Αλέκος Φασιανός, Περίπατος στη Βάρη» και αφορά το γνωστό Έλληνα ζωγράφο που περιγράφει τις πηγές της έμπνευσής του.

Σε ένα περιβόλι με κοτέτσι της Βάρης ο καλλιτέχνης σκιτσάρει αντικείμενα και ζώα που τον ενδιαφέρουν, ως σημειώσεις για τους πίνακες που θα ζωγραφίσει στο ατελιέ του.

«Αυτό που περιφρονούν οι άλλοι, αυτό καταγράφω. Η ομορφιά δεν φαίνεται, πρέπει να την ανακαλύψεις. Δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που αισθάνεσαι», λέει στην κάμερα ο Αλέκος Φασιανός εξηγώντας πόσο ενδιαφέρουσα βρίσκει την …αρχιτεκτονική του κοτετσιού.

Σκιτσάρει έναν κόκορα, τους τσιμεντόλιθους, αργότερα ένα περιστέρι και ένα άλογο.

Η Βάρη επιλέχθηκε από τον καλλιτέχνη ως σημείο της Αττικής που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά παρέχει τη δυνατότητα επαφής με τη φύση.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα της εκπομπής Παρασκήνιο στον Αλέκο Φασιανό (το επεισόδιο της Βάρης ξεκινά στο 25:28) από το αρχείο της ΕΡΤ.