Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Ανεξάρτητη Κίνηση

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Λεφτά …υπάρχουν, τα έργα όμως κολλάνε

Η αντίφαση ενός γεμάτου ταμείου, οι πόροι του οποίου όμως δύσκολα γίνονται έργα χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό του 2017 για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016.

Ο νέος Προϋπολογισμός είναι κατά 550.000 ευρώ μειωμένος σε σχέση με τον τρέχοντα και ανέρχεται στο ύψος των 67 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γρηγόρης Κωνστανέλλος στην εισήγησή του τον χαρακτήρισε “πραγματικό, φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο”. Όπως είπε ο Δήμαρχος “η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι σε καλό σημείο”, τονίζοντας ότι το ταμείο “συνεχίζει να έχει πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ”, με το σύνολο σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχουν εξοφληθεί και το ποσοστό υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού να κυμαίνεται στο 90%.

Η “ροδαλή οδαλίσκη”

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στην “αλγεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας” που διαμορφώνει ένα εξαιρετικά ασφυκτικό κλίμα για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “η κεντρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση σαν τη ροδαλή οδαλίσκη, αναθέτοντάς της αποστολές αυτοκτονίας”. “Είμαστε σαν σε πρόγραμμα μεθαδόνης”, συνέχισε σε μελανά χρώματα προσθέτοντας ότι “γινόμαστε φορείς υλοποίησης πολλών λανθασμένων πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης”.

Κομμάτι αυτής της κατάστασης είναι και η δυσπραγία στην υλοποίηση των αποφασισμένων έργων.

Μιλώντας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παραδέχτηκε ότι έχει μείνει πολύ πίσω αποδίδοντας την αιτία στα γραφειοκρατικά γρανάζια της μηχανής του Δημοσίου. “Δημοπρατούμε ένα έργο, έχουμε ανάδοχο και το εργοτάξιο εγκαθίσταται μετά από 13 μήνες”, ανέφερε ως παράδειγμα.

Ακόμη, ανέφερε το νέο “χαράτσι” που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι, από τη φορολογία των μισθωμάτων που εισπράττουν. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα κληθεί να καταβάλει το 29% των ενοικίων στο κράτος!

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ενημέρωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την συγκεκριμένη ρύθμιση. Πάντως καθησύχασε το Σώμα ότι οι απώλειες αυτές θα ισορροπήσουν από ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των δανείων του που προσφέρει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο αναμένεται ωφέλεια ύψους 850.000 ευρώ.

Αναλύοντας τον Προϋπολογισμό του 2017, ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων του Δήμου, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό γίνεται με “έξυπνες” μεθόδους, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Τα πυρά της αντιπολίτευσης πάντως δέχτηκε το σχέδιο της διοίκησης για τον Προϋπολογισμό του νέου έτους.

Ο Θάνος Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) είπε ότι τα χρήματα που συγκεντρώνει ο Δήμος πρέπει να διοχετεύονται στους πολίτες, υπογραμμίζοντας τον “αναδιανεμητικό χαρακτήρα” που πρέπει να έχει. Την ίδια στιγμή, διαπίστωσε “υποχώρηση στο κοινωνικό κομμάτι του Δήμου”.

Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος σχολίασε μια σειρά από κωδικούς, όπως το ποσό για την απαλλοτρίωση του νησιού Υδρούσα, το οποίο μειώθηκε, αλλά και η κατασκευή ενός ακόμη δημοτικού κτιρίου στη Βάρη (στην πλατεία Δήμα). Ο Θάνος Ματόπουλος ψήφισε “λευκό”.

dogkas

Ο Δημοσθένης Δόγκας (Δημοτική Βούληση) τόνισε χαρακτηριστικά: “Καταψηφίζουμε και κρατάμε επιφυλάξεις για διαφορετική στάση, αν με τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού από τη δημοτική αρχή αλλάξει η συνολική του εικόνα”.

Αιτιολογώντας τη στάση του, ο Δημοσθένης Δόγκας σχολίασε ότι “αν συγκρίνει κανείς τον Προϋπολογισμό αυτό με τον περσινό Προϋπολογισμό, προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να χαρατσώσει τους δημότες προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της και την ίδια στιγμή αφαιρεί τεράστια ποσά από θεμελιώδεις υπηρεσίες”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Δήμος θα λάβει 70.000 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2016 από τα τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού και θα δαπανήσει 670.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2016 για την Κοινωνική Πολιτική και τις υπηρεσίες αθλητισμού και πολιτισμού και 813.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2016 για τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού. “Έρχεται λοιπόν μία χρονιά που οι Δημότες και οι κάτοικοι θα λάβουν λιγότερες υπηρεσίες”, κατέληξε.

pasakyriakos

Ο Κώστας Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση) άσκησε μια συνολικότερη κριτική στη λογική που διέπει τη δημοτική διοίκηση ως φορομπηχτικό μηχανισμό και εισπράκτορα του κράτους: “Στο τέλος ο λογαριασμός είναι αρνητικός γι’ αυτούς που καλούνται πάντα να πληρώσουν το μάρμαρο”, σχολίασε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι “το 45% των εσόδων του Δήμου προέρχεται από τέλη, πρόστιμα και φόρους”.

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του Σπύρου Πανά (Ανεξάρτητη Κίνηση) που κατά την έναρξη της συζήτησης ζήτησε το λόγο και είπε πως “δεν έχω αντίρρηση με τον Προϋπολογισμό, τον ψηφίζω”, όμως αποχώρησε πριν τη στιγμή της ψηφοφορίας. Οι σύμβουλοι της παράταξης πάντως που παρέμειναν (Κιούκης, Μπελετσιώτης) ψήφισαν “λευκό”.

“Κατά” ψήφισε και ο Σπύρος Βαλάτας (Κύμα Ενωμένων Πολιτών) που απόντος του επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρη Δαβάκη, άσκησε κριτική σε επιμέρους κωδικούς του Προϋπολογισμού. “Αγωνία μου είναι: Τα έσοδα που υπολογίζουμε ότι θα έχουμε, θα καταφέρουμε να τα εισπράξουμε;”, διερωτήθηκε.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 3 Δεκεμβρίου 2016)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας