Βαρουφάκης: μια διεθνής αναγνώριση

Βαρουφάκης: μια διεθνής αναγνώριση

Σημαντική είναι η αναγνώριση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από το περιοδικό Prospect που τον κατατάσσει στους δέκα κορυφαίους στοχαστές (World Thinkers) παγκοσμίως για το 2015. Αυτό το ασυνήθιστο «τοπ 10» προήλθε από ψηφοφορία στην οποία μετείχαν 3.000 αναγνώστες οι οποίοι και επέλεξαν τους κορυφαίους στοχαστές του κόσμου για το 2015.

Η λίστα του Prospect

tspg

1) Τομά Πικετί, Γάλλος οικονομολόγος, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα».
2) Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών
3) Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας και ακτιβίστρια.
4) Μπράντ Ράσελ, ηθοποιός και ακτιβιστής.
5) Πολ Κρούγκμαν, νομπελίστας οικονομολόγος.
6) Αρουντάτι Ρόι, Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια.
7) Γιούργκεν Χάμπερμας φιλόσοφος και κοινωνιολόγος.
8) Ντάνιελ Κάνεμαν, νομπελίστας ψυχολόγος.
9) Τζον Γκρέι, πολιτικός αναλυτής και φιλόσοφος.
10) Ατούλ Γκαουάντε, διάσημος χειρουργός και συγγραφέας.

Στην αναφορά για τον Γιάνη Βαρουφάκη το περιοδικό αναφέρει:

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου οφείλεται κατά ένα μέρος στις προσπάθειες της Γιάνη Βαρουφάκη, που πλέον είναι υπουργός Οικονομικών.

Ο Βαρουφάκης, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στην θεωρία των παιγνίων από το Πανεπιστήμιο του Essex, και αποκαλεί τον εαυτό του ένα «τυχαίο οικονομολόγο», έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά μια εναλλακτική στην γερμανική λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία από το 2010. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ο Βαρουφάκης έχει προσπαθήσει να πωλήσει σε άλλους ηγέτες της ευρωζώνης έχει τις ρίζες της σε αυτές τις προτάσεις. Μένει να δούμε το εάν ο Βαρουφάκης καταφέρει να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ επί της ουσίας.

Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν είναι ευοίωνοι, καθώς κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι είναι κουραστική η συνήθεια του Βαρουφάκη να λέει ένα πράγμα στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και ένα άλλο στο εγχώριο κοινό».

To Prospect είναι ένα μηνιαίο βρετανικό περιοδικό, που εκδίδεται από το 1995 και ασχολείται με πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Είναι ένα έγκριτο έντυπο και ασφαλώς η συμπερίληψη του ονόματος του Γ. Βαρουφάκη είναι τιμητική για την Ελλάδα. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε πικρόχολοι, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι αυτές οι ψηφοφορίες επηρεάζονται από τον άνεμο της επικαιρότητας.

Σε παλαιότερους καταλόγους του ίδιου περιοδικού έχουν βρεθεί μεγάλα ονόματα, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Ρίτσαρντ Ντόουκινς, ο Σάλμαν Ράσντι. Το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκαν φέτος δεν σημαίνει ότι δεν είναι διανοητές παγκόσμιας εμβέλειας… απλώς δεν είναι και τόσο της μόδας.

Για όσους ενδιαφέρονται, επισημαίνουμε ότι στην Ελλάδα εκδόθηκε πριν λίγους μήνες το βιβλίο «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» (εκδ. Πόλις), του Τ. Πικετί, που έχει χαρακτηριστεί «ο ροκ σταρ της οικονομικής επιστήμης», ενώ η Νάομι Κλάιν είναι αρκετά γνωστή και στο ελληνικό κοινό, ιδίως από το βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ» (εκδ. Λιβάνης).