Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Ληστές, όχι τρομοκράτες οι πρωταγωνιστές του Βελβεντού, κατά τον εισαγγελέα

Απαλλάσσονται από την επιβαρυντική συνθήκη της τρομοκρατίας οι έξι νεαροί που κατηγορούνται για την ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, τον Φεβρουάριο του 2013, με βάση την εισαγγελική πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι ο διωκτικός μηχανισμός επιχείρησε να συνδέσει τη ληστεία με τη δράση της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, στην εισαγγελική πρόταση σημειώνεται ότι επρόκειτο για μια πράξη που εντάσσεται στις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι οι Α. Μπουρζούκος, Α. Ντάλιος, Δ. Πολίτης, Φ. Χαρίσης, Γ. Μιχαηλίδης και Ν. Ρωμανός πρέπει να τύχουν και ελαφρυντικών που δεν περιορίζονται σε αυτό της μετεφηβικής ηλικίας. Στην εισαγγελική του κρίση συμπεριέλαβε το γεγονός ότι οι νεαροί συμπεριφέρθηκαν καλά σε όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετείχαν στο περιστατικό, όπως οι πελάτες της τράπεζας ή ο πολίτης που κράτησαν για λίγη ώρα ως όμηρο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

Σε βάρος των νεαρών είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου (187Α), ληστεία από κοινού και κατά συρροή, αρπαγή από κοινού, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, αντίσταση κατά της αρχής από άτομα που οπλοφορούν, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και απλή σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των έξι νεαρών, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε εμφανές ρετουσάρισμα των φωτογραφιών τους, πριν τη δημοσιοποίησή τους κι αφότου είχαν υποστεί άγριο ξυλοδαρμό, κάτι που προκάλεσε τη διεθνή κριτική και κατακραυγή.

Τέλος σημειώνεται ότι τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς έχουν ρητώς αρνηθεί ότι οι έξι κατηγορούμενοι ήταν μέλη της.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας