“Μη αντιπροσωπευτική” η δημοσκόπηση του Βήματος για την αυτοδιοίκηση

Πόρισμα που αμφισβητεί την αξιοπιστία της διαδικτυακής έρευνας της εταιρείας Κάπα Research για την εφημερίδα Βήμα τον Σεπτέμβριο με θέμα την αυτοδιοίκηση εξέδωσε η επιτροπή ελέγχου της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων.

Η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι  η διαδικτυακή έρευνα της  Κάπα Research  «δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας αντιπροσωπευτικής  έρευνας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και ειδικότερα τη δημοφιλία των αντίστοιχων δημάρχων».

tspg

Την δημοσιογραφική παρουσίαση της σχετικής έρευνας μπορείτε να δείτε εδώ.

Ολόκληρο το πόρισμα διαβάστε το εδώ.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της επιτροπής αναφέρονται:

  • Είναι αμφιλεγόμενη η αντιπροσωπευτικότητα του διαδικτυακά υλοποιημένου δείγματος γιατί ο πληθυσμός αναφοράς (όσοι έχουν πρόσβαση σε Η/Υ και είναι κατά συνέπεια δυνητικοί χρήστες) δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το γενικό πληθυσμό [κυρίως ηλικιακά: είναι νεότεροι, όσον αφορά την κατοικία: είναι σε αστικές περιοχές και το εισόδημα: είναι σε ανώτερες κλίμακες].
  • Η κατανομή του δείγματος ως προς τις 13 περιφέρειες κρίνεται ικανοποιητική, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την κατανομή του στους επιμέρους δήμους, με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, για τους δημάρχους των οποίων δημοσιεύτηκαν στοιχεία δημοτικότητας και μάλιστα συγκριτικός πίνακας με τους “20 δημοφιλέστερους”.