Μοιραστείτε το
Ένα πρωτοπόρο εγχείρημα για την αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με τη δημοπρασία για τη διάθεση στην αγορά 16.000 σακιών του εδαφοβελτιωτικού υλικού Vita Green και Vita Green plus που προήλθε από την ανακύκλωση του Δήμου. Επί της ουσίας, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναδιοργάνωσε ριζικά τα τελευταία χρόνια την Υπηρεσία Καθαριότητας και τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων των δημοτών με ένα διπλό στόχο: Τα κλαδέματα των κήπων αλλά και τα υπολείμματα τροφών να μην οδεύουν προς ταφή ή βασική επεξεργασία στη χωματερή της Φυλής όπου οι Δήμοι πληρώνουν τέλη και βέβαια υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, να υφίστανται σε ένα μεγάλο κομμάτι τους τέτοια επεξεργασία, ώστε να καθίστανται εκ νέου πρώτη ύλη ή εμπορικό προϊόν.
Η εύρεση αγοραστή για το υλικό που στην υπόλοιπη χώρα θεωρείται απόβλητο και οι Δήμοι πληρώνουν για την απόρριψή του ήταν έτσι το επιστέγασμα μιας «πράσινης» πολιτικής που εκτός από προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, ξεκίνησε να φέρνει και οικονομικά.
Ασφαλώς, τόσο σε αυτή τη φάση αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής δεν είναι κερδοσκοπική. Επί της ουσίας, το στοίχημα του Vita Green και του Vita Green plus ήταν να κλείσει ο κύκλος της αειφορίας, κάτι που επιτεύχθηκε ήδη από την πρώτη πιλοτική φάση δωρεάν διάθεσης του νέου υλικού στους δημότες 2.000 σακιών των 50 λίτρων από 1.000 τόνους κλαδέματα αλλά και στην επόμενη φάση, όπου το Vita Green αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα μια μορφή επιβράβευσης όσων συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή 6 ρευμάτων του Δήμου.
Ωστόσο, το επόμενο βήμα του πειράματος δεν είναι άλλο από την απόσβεση της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε, με προοπτική το προϊόν αυτό να αποφέρει ένα έσοδο στον δημοτικό προϋπολογισμό.
Το τελικό σακί με το εδαφοβελτιωτικό ενσωματώνει μια σειρά από επενδύσεις με κυριότερες δύο:
Την τεχνογνωσία που έθεσε στην υπηρεσία του Δήμου το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την ενοικίαση του αδειοδοτημένου πεδίου κομποστοποίησης στο Κορωπί, όπου μια εταιρεία παρέχει εκτός από τον χώρο και το προσωπικό. Από την άλλη πλευρά όμως, κάθε σακί που παράγεται γλιτώνει από τον δημοτικό προϋπολογισμό το κόστος μεταφοράς του υλικού στη Φυλή (σε καύσιμα, εργατοώρες και καταπόνηση οχημάτων) αλλά και το κόστος της διαχείρισής του από τις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ.
Όταν ο Δήμος εξασφαλίσει δικό του πεδίο κομποστοποίησης, το κόστος παραγωγής του εδαφοβελτιωτικού θα μειωθεί σημαντικά
Για τους 30.000 τόνους πρασίνων και βιοαποδομήσιμων που ο Δήμος μετατρέπει σε εδαφοβελτιωτικό, αυτά τα 3 χρόνια εξοικονομήθηκαν 1,116 εκατ. € από το τέλος εισόδου στη χωματερή ανά τόνο συν τα κόστη μεταφοράς. Για το ίδιο διάστημα και ποσότητα η σύμβαση με την εταιρεία και το πανεπιστήμιο θα κοστίσει 1,240 εκατ. €. Τη διαφορά η δημοτική αρχή σκοπεύει να την κλείσει με τα χρήματα από την πώληση του υλικού.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η επιτευχθείσα τιμή στην πρώτη δημοπρασία του εδαφοβελτιωτικού, που διεξήχθη μάλιστα υπό τις συνθήκες της πανδημίας, απέφερε ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα που αποσβαίνει ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους.
Όπως τονίζει στον «Δημοσιογράφο» ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος «ο Δήμος βλέπει μακριά» και «μετά την πρώτη αυτή έξοδο στην αγορά θα συστηματοποιήσουμε περισσότερο την παραγωγή μας, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε δικό μας αδειοδοτημένο πεδίο κομποστοποίησης, ρίχνοντας κάθετα το σημερινό κόστος παραγωγής του».
Αξίζει να υπομνησθεί ότι το εδαφοβελτιωτικό υλικό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ήδη λάβει πιστοποίηση για χρήση στη βιολογική γεωργία από τον Οργανισμό Ελέγχου Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση πιστοποίησης για το Eco Label.
Η ποιότητά του που εξασφαλίζεται με τη μελετημένη αποκομιδή του υλικού και την επεξεργασία του που ακολουθεί επιστημονική μεθοδολογία, ουσιαστικά το ξεχωρίζει από κάθε άλλη προσπάθεια που έχει γίνει στο πεδίο αυτό στη χώρα μας, καθιστώντας το και ένα ανταγωνιστικό και εμπορεύσιμο προϊόν, το μόνο που παράγεται από Δήμο.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 27, Δεκέμβριος 2020