Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη: μια ανεκτίμητη προσφορά στη γνώση

Όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή, έλεγαν οι παλιοί. Και όταν μέσα σε συνθήκες κρίσης, μέσα στους πνιγηρούς καιρούς που ζούμε, εγκαινιάζεται μια σπουδαία βιβλιοθήκη, σίγουρα ανοίγουν πολλά παράθυρα.
Πρόκειται για την Ιστορική Βιβλιοθήκη Αικατερίνης Λασκαρίδη που εγκαινιάζεται σήμερα στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.
Η βιβλιοθήκη αυτή, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό νεοκλασικό κτίριο, περιλαμβάνει 280.000 τόμους, αλλά και συλλογές σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών οι οποίες συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια.

Στην περιουσία της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, συγκαταλέγονται οι βιβλιοθήκες των: Κων/νου Σβολόπουλου, καθηγητή πανεπιστημίου και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Κ.Θ. Δημαρά, κριτικού, ιστορικού της νεοελληνικής λογοτεχνίας και μελετητή του νεοελληνικού Διαφωτισμού, Εμμανουήλ Κριαρά, καθηγητή, Ελένης Γλύκατζη –Αρβελέρ, πανεπιστημιακού, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, ποιητή και κριτικού, Γεώργιου Ν. Κάρτερ, ποιητή, κριτικού θεάτρου και τηλεόραση, Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, αρχιτέκτονα και ιστορικού του βιβλίου, Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, ερευνητή και Διευθυντή Ερευνών του ΕΙΕ, Αικατερίνης Κουμαριανού, ιστορικού.

Επίσης οι συλλογές: του συλλέκτη Α. Οικονομόπουλου, γνωστή με το προσωνύμιο Biblioteca Greaca, του Γιώργου Δολιανίτη, ιδρυτή του ομώνυμου Κέντρου Σπουδών και Ερευνών, εκδότη και συλλέκτη, του διακεκριμένου ιστορικού και μελετητή Φίλιππου Ηλιού, του προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, της Κωστούλας Μητροπούλου, του Πρέσβη Δημήτρη Σ. Αθανασόπουλου και πολλών άλλων.

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Απευθύνεται στους ερευνητές, τους επιστήμονες, τους φοιτητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το υπόλοιπο βιβλιολογικό υλικό της Βιβλιοθήκης όπως και τα αρχεία στεγάζονται στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στην οδό Κουντουριώτου.

Η πρόσβαση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τους βιβλιοθηκονόμους, ενώ στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος έχει αναρτηθεί ο πλήρης κατάλογός της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας