Μία βόλτα στο Athens Photo Festival 2016

Μία βόλτα στο Athens Photo Festival 2016

Τo Athens Photo Festival είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ φωτογραφίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ στον κόσμο.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο [mis/dis]placed.

Η ανάλυση που μπορεί να γίνει σχετικά με το θέμα είναι απεριόριστη, ενδεικτικά όμως η ιδέα βασίζεται σε συνθήκες αποξένωσης κι εκτοπισμού, σε ρευστά όρια και σύνορα, στα στερεότυπα και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις μορφές ελέγχου και χειραγώγησης, τις επιρροές του διαδικτύου στην κοινωνική ζωή, τη σταδιακή αλλοίωση της μνήμης, τα ίχνη του παρελθόντος, την επιβίωση και την προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, τόπους διεξόδου και αντίδρασης.

ar

Σήμερα, που τόσο τα εθνικά όσο και τα παγκόσμια αφηγήματα περιστρέφονται γύρω από τις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές που συνθέτουν το παρόν μας, εστιάζουμε στις αντιλήψεις και τις πρακτικές που καθορίζουν τη συγκρότηση της συλλογικής συνείδησης και τη θέση του ατόμου στη σημερινή εποχή, σε σχέση με έννοιες όπως ο χώρος, ο τόπος και η μνήμη.

Πρόκειται για μια περιήγηση σε οπτικές μορφοποίησης και αφήγησης που ερμηνεύουν, αναπαριστούν και τεκμηριώνουν τις θέσεις και τις αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά και πολιτισμικά φορτισμένες καταστάσεις.

Το κεντρικό πρόγραμμα της διοργάνωσης πραγματοποιείται από τις 9 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από 20 χώρες.

Το φεστιβάλ αποτελείται από ένα σύνολο δράσεων – εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ομιλιών, ‘’μαραθωνίων’’ φωτογραφίας- και παράλληλων εκδηλώσεων, που διευρύνουν τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή και ενισχύουν την κριτική κατανόηση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

Πέρα από το κεντρικό πρόγραμμα, η διοργάνωση περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας.

Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) οι εκθέσεις θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους του ευρύτερου αστικού κέντρου της Αθήνας, καθώς και σε εικονικούς διαδικτυακούς τόπους, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

athens photo fest benaki

Το Athens Photo Festival εντάσσεται στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας (European Month of Photography), που αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή συνεργατική πλατφόρμα φωτογραφικών φεστιβάλ, στην οποία συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη τα φεστιβάλ των πόλεων της Αθήνας, Βερολίνου, Βιέννης, Βουκουρεστίου, Λουμπλιάνας, Λουξεμβούργου, Μπρατισλάβας και Παρισιού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο photofestival.gr