Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Βούλα: Τίμησαν τους πεσόντες των Ιμίων όπως αρμόζει σε ήρωες

Εκδήλωση μνήμης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που έδωσαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπηρετώντας την Πατρίδα, πραγματοποίησε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην Πλατεία Ιμίων (Κεντρική Πλατεία Βούλας) παρουσία πλήθους κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση ενώ ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στη σύντομη ομιλία του εξιστόρησε τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 1996 που οδήγησαν στην πτώση του ελικοπτέρου και την κρίση που ακολούθησε.

Εκτός από τον Δήμαρχο, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι πολιτικών φορέων, της ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Νίκος Βλαχάκος, αδερφός του πεσόντα στα Ίμια Αντιναύαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ο Γιώργος Θανάτσης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου.

Στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων, εκτός από τους προαναφερόμενους κατέθεσαν και οι:

 •  Ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης (εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού)

 • Εκπρόσωπος της 128 ΣΕΤΗ Χαρίτωνας Σαλιάρας
 • Εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοίαρχος Αθανάσιος Φώσκας
 • Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Δ/ντης Βασίλειος Καλαμπόκης
 • Ο Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Κύμα Ενωμένων Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δημήριος Δαβάκης
 • Ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Σταύρος Δούκας
 • Εκπρόσωπος του Διοικητή Τμήματος Ασφαλείας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Υπαστυνόμος Α’ Γιώργος Πλουσάκης
 • Για το Λιμεναρχείο Βουλιαγμένης Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος
 • Ο Αναπληρωτής Διοικητής Ασκληπιείου Βούλας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης

 • Η Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Βούλας «Απολλωνία» Μαριάννα Μαυραγάνη

 • Ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δικηγορικών Βούλας «Η Θέμις» Δημήτριος Ηλιού
 • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Μιχάλης Φαρσάρης
 • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρεοπολιτών Μάνης «Αντιστράτηγος Πέτρος Μαυρομιχάλης» Ιωάννης Καλαποθαράκος
 • Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς αντί στεφάνου κατέθεσε χρηματικό ποσό υπέρ των παιδικών χωριών SOS
 • Ο Σύλλογος Μανιατών Νοτίων Προαστίων αντί στεφάνου, κατέθεσε χρηματικό ποσό υπέρ του Ταμείου Εθνικού Στόλου

Αθανάσιος Μπαλέρμας

Γιώργος Βλάχος

Νίκος Βλαχάκος

Γιώργος Θανάτσης

Άντζελα Γκερέκου

Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας, ο Σμήναρχος Ιπτάμενος Νίκος Γεωργάκης (εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού), ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, ο Αναπληρωτής Διοικητής του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αντιπύραρχος Ευάγγελος Νιάγκας και πλήθος εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Έλλη Κοκολιού, Νίκος Κρέζος και Γιώργος Κοκολέτσος

Οι Σύμβουλοι Δημοτικής Κοινότητας Βούλας: Άρτεμις Σαχατζιάν, Μυρτώ Λαμπροπούλου, Νίκος Μακρής και Ζωή Χριστοδούλου Χατζηστεφάνου

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και την απόδοση τιμών από άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μεταξύ άλλων, είπε:

“Οι νίκες, οι ήττες, τα λάθη, όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν μας είναι τα συστατικά που συνθέτουν την ιστορία μας, την ιστορία της πατρίδας μας, του λαού μας. Η γνώση της ιστορίας είναι απόλυτο προαπαιτούμενο να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, πως φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα, αλλά και ο οδηγός μας για να χαράξουμε την πορεία μας για το αύριο, να καθορίσουμε που θα πάμε

Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θεωρούμε χρέος μας, μέσα απ’ αυτή τη σεμνή τελετή, να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες των συμβάντων της κρίσης των Ιμίων. Όχι μόνο επειδή η κεντρική Πλατεία της Βούλας λέγεται Πλατεία Ιμίων, ούτε μόνο επειδή οι δήμοι μας είναι αδελφοποιημένοι, αλλά επειδή θέλουμε να στέλνουμε συνεχώς στους συμπατριώτες μας στην Κάλυμνο αλλά και το Καστελόριζο, τη Σύμη και όλα τα ακριτικά νησιά που «φυλάνε τις Θερμοπύλες» ότι δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε δίπλα τους και συμπαραστεκόμαστε συμβολικά και έμπρακτα στον αγώνα τους.

Σήμερα, 24 χρόνια αργότερα, οι αναμνήσεις όσων διαδραματίστηκαν εκείνες τις κρίσιμες μέρες αναπτερώνονται καθώς παρακολουθούμε με αγωνία τις επίκαιρες εξελίξεις. Είναι σε εξέλιξη ένας διπλωματικός Γολγοθάς, με επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα, τις ΑΟΖ, τις γεωστρατηγικές ισορροπίες και το τεράστιο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και οι ισσοροπίες στο Αιγαίο δείχνουν να βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί. Διανύουμε μέρες που οφείλουμε να μάθουμε από λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε, η κυβέρνηση μας να χειριστεί αυτά τα ζητήματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με σταθερές όμως θέσεις και απόψεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Όλoς ο πολιτικός κόσμος, η κυβέρνηση, τα κόμματα, τα διπλωματικό σώμα και η ηγεσία των ενόπλως δυνάμεων δοκιμάζονται για άλλη μία φορά και ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Οφείλουμε σήμερα να δείξουμε εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται τις τύχες μας, να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως ο Ελληνικός Λαός είναι ενωμένος, στηρίζει την ηγεσία του και όλοι μαζί, με Εθνική ομοψυχία να υπερασπιστούμε την απόλυτη θέση μας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα μέτρο ελληνικής γης.

Σήμερα όμως δεν μαζευτήκαμε να συζητήσουμε όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε σε πολιτική εκδήλωση ούτε χαράζουμε από την Πλατεία Ιμίων της Βούλας την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, αυτά γίνονται σε άλλους χώρους και σε άλλο χρόνο.

Σήμερα είμαστε εδώ να αποδώσουμε την ελάχιστη τιμή σε τρία παλληκάρια, τρία παιδιά που θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας, τρία παιδιά που ξεκίνησαν τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και θυσιάστηκαν υπηρετώντας αυτό το ιδανικό”.

Το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο

Ολόκληρη η εκδήλωση, όπως την κατέγραψε το WebTV του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας