Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Το Δημαρχείο έχει τη δική του ιστορία

Από Pamela’s στις υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Όλοι οι νέοι επισκέπτες του Δημαρχείου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνειδητοποιούν ότι το κτήριο δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχιτεκτονική των δημόσιων υπηρεσιών. Ένα πρωτοποριακό στο σχεδιασμό του ακίνητο με στέγη που θυμίζει αεροπλάνο, χτισμένο σχεδόν πάνω στη θάλασσα και με προσανατολισμό στη Δύση του ηλίου, χαρίζει μοναδική θέα όλες τις ώρες της ημέρας.

Οι παλαιότεροι φυσικά θυμούνται ότι προτού εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του Δήμου Βούλας το 1990 επί δημαρχίας Άγγελου Αποστολάτου, το κτήριο ήταν συνδεδεμένο με την ποιοτική νυχτερινή διασκέδαση της παραλιακής. Το δε όνομα με το οποίο έμεινε γνωστό ήταν «Pamela’s».

Παμέλα ήταν το καλλιτεχνικό όνομα μιας τραγουδίστριας που από τη δεκαετία του 1960 μεταπήδησε στις επιχειρήσεις των νυχτερινών κέντρων, δημιουργώντας το μεγαλύτερο και πιο ονομαστό μαγαζί της παραλιακής λεωφόρου, τη «Νεράιδα». Η Έλενα Παμέλα παντρεύτηκε τον Γενικό Διευθυντή της Ολυμπιακής Αεροπορίας και στενό συνεργάτη του Αριστοτέλη Ωνάση, Νίκο Καπετανάκη. Μια από τις πιο χρήσιμες γνωριμίες της ήταν αυτή με την Δέσποινα Παπαδοπούλου, τη σύζυγο του δικτάτορα με την οποία αναφέρεται ότι την συνέδεε στενή φιλία. Τα χρόνια της επταετίας, όταν ο ΕΟΤ έχτισε το κτήριο του σημερινού δημαρχείου ως τμήμα της Β’ ακτής Βούλας, το ακίνητο δόθηκε προς εκμετάλλευση στη Λένα Παμέλα που εγκαινίασε το Pamela’s.

Αντίθετα με τα υπόλοιπα κέντρα, το Pamela’s ήταν εξ αρχής προσανατολισμένο στην ποιοτική νυχτερινή διασκέδαση. Λέγεται ότι το κατάστημα εφάρμοζε ένα ιδιότυπο dress code της εποχής, καθώς οι κύριοι δεν επιτρεπόταν να μπουν χωρίς γραβάτα. Βαριά μαχαιροπίρουνα και διαλεχτά έπιπλα κυριαρχούσαν στο χώρο του εστιατορίου που βρισκόταν στο ισόγειο. Εκεί δέσποζε ένα πιάνο που επένδυε μουσικά τις νύχτες με ποιοτικούς τραγουδιστές. Στον όροφο, στη μεγάλη αίθουσα όπου σήμερα σήμερα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε το καφέ και το ζαχαροπλαστείο, αξιοποιώντας το μπαλκόνι με τη μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν ότι το κατάστημα προσέλκυε ως θαμώνες ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Παναγιώτης Λαμπρίας και φυσικά, ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Η μεγάλη κομπίνα

Συμμετοχή στην αποκάλυψη της απάτης που έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες του Αυγούστου 1977 με επίκεντρο το Pamela’s της Βούλας είχε η σημερινή δημοτική σύμβουλος Μαίρη Φουρναράκη, ως διευθύντρια τότε υπηρεσίας του ΕΟΤ (εφημερίδα Μακεδονία, 31 Αυγούστου 1977)

Στο τέλος Αυγούστου 1977 μια αστυνομική έφοδος κατόπιν καταγγελιών του ΕΟΤ αποκάλυψε μια μεγάλη απάτη στη διαχείριση του Pamela’s καθώς και σε άλλα τρία παραλιακά καταστήματα. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ τα πρώτα 24ωρα η Ελένη Παμέλα Καπετανάκη καταζητείτο, για να παρουσιαστεί λίγο αργότερα. Γράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Μακεδονία της 31ης Αυγούστου ’77: «Τα κέντρα αυτά ήσαν μισθωμένα από τον ΕΟΤ (η «Παμέλα» μάλιστα είχε δεκαετή σύμβαση, που είχε υπογραφεί τον καιρό της χούντας) αντί ποσοστού 12% επί των ακαθάριστων εισπράξεων. Με βάση τις συμβάσεις, οι ιδιοκτήτες των κέντρων ήσαν υποχρεωμένοι να εκδίδουν όλους τους λογαριασμούς σε τριπλότυπα, απ’ τα οποία το ένα ήταν για τον πελάτη, το δεύτερο για τον ΕΟΤ και το τρίτο για την εφορία. Οι κατηγορούμενοι έγραφαν τον πραγματικό λογαριασμό μονάχα στο ένα –αυτό που προοριζόταν για τον πελάτη– ενώ στα άλλα έγραφαν εκ των υστέρων πολύ μικρότερα ποσά».

Καίριο ρόλο στην αποκάλυψη της απάτης είχε η σημερινή δημοτική σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος Μαίρη Φουρναράκη, η οποία κατά το διάστημα 1970-1980 υπήρξε προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αυτεπιστασίας στη Β’ πλαζ Βούλας. Ως διευθύντρια του ΕΟΤ, όπως διηγείται στον «Δημοσιογράφο», έθεσε τα δεδομένα στη διοίκηση του Οργανισμού και συμμετείχε στην έφοδο που βρήκε τα πειστήρια, βάσει των οποίων η υπόθεση διαλευκάνθηκε.

Το κατάστημα κατόπιν μετονομάστηκε σε Isabella και πέρασε στα χέρια του Ανδρέα Καραντάνη και της συζύγου του Ελένης Ροδά, που υπήρξε σημαντική τραγουδίστρια της εποχής στο πλάι του Γιώργου Ζαμπέτα. Όπως θυμάται η κ. Ροδά και αναφέρει στον «Δημοσιογράφο», η ποιότητα του εστιατορίου διατηρήθηκε αναλλοίωτη, με το ψυχαγωγικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική που έπαιζαν με άρπα και συγκροτήματα βιολιών από την Ουγγαρία, θεάματα σπάνια για την αθηναϊκή νύχτα. Τα καλοκαίρια στον εξωτερικό χώρο της Isabella τραγουδούσε ο Δώρος Γεωργιάδης και η Κωνσταντίνα. Πλέον ο ΕΟΤ αντί για ποσοστά επί των εισπράξεων, ζήτησε μηναίο μίσθωμα.

Παρά την επιτυχία, ο κύκλος και αυτού του καταστήματος έκλεισε και για ένα πολύμηνο διάστημα παρέμεινε κλειστό και λεηλατούνταν από διαρρήκτες. Κατόπιν πολιτικών πιέσεων και με ενέργειες του τότε Δημάρχου Βούλας Γιάννη Κιούκη, ο ΕΟΤ αποφάσισε να παραχωρήσει το κτήριο στον Δήμο Βούλας τον Αύγουστο του 1985, ξεκινώντας μια νέα περίοδο. Μετά από μια νέα μίσθωση του χώρου στην Olympic Catering, το κτήριο παρέμεινε και πάλι κενό. Ο πρώην Δήμαρχος Βούλας Άγγελος Αποστολάτος το 1990 με ισχυρή πολιτική βούληση και ακαριαίες ενέργειες μετέφερε τις δημοτικές υπηρεσίες που ως τότε στεγάζονταν σε μισθωμένο κτήριο εντός του πρώην Pamela’s.

Από τότε μέχρι σήμερα το κτήριο έγινε η έδρα του Δήμου Βούλας και μετά το 2011 του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στο κτήριο σήμερα βρίσκεται το γραφείο Δημάρχου, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και κάποιες από τις δημοτικές υπηρεσίες, διοικητικές και οικονομικές.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 39, Δεκέμβριος 2021

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement