Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Βούλα και Βάρη στο επίκεντρο της βαριάς εγκληματικότητας

Μια ακόμη δολοφονία που παραπέμπει σε ξακαθάρισμα λογαριασμών και δράση εγκληματικών συμμοριών σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 31 Μαΐου 2021 στη Βάρη. Θύμα της δολοφονικής ενέργειας με καλάσνικοφ έπεσε ο 39χρονος πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης, έξω από αθλητικές εγκαταστάσεις κοντά στο Χέρωμα.

Πρόκειται για την 4η δολοφονική επίθεση που σημειώνεται στην περιοχή των 3Β από τον Οκτώβριο του 2018, μέσα σε διάστημα δηλαδή 2,5 ετών.

Το πρώτο σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2018 στο Πανόραμα, όταν εκτελέστηκε εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του ο επιχειρηματίας Γιάννης Μακρής. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ, ενώ η δικαιοσύνη καταδίκασε τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το δεύτερο συνταρακτικό συμβάν έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου 2020 σε μια κατάμεστη από κόσμο ταβέρνα στα Βλάχικα της Βάρης, όταν ένας Σλοβένος και ένας Μαυροβούνιος που έτρωγαν μαζί με τις οικογένειές τους έπεσαν θύματα μιας ομάδας τεσσάρων ενόπλων, που τους εκτέλεσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως ένα επεισόδιο ξεκαθαρίσματος μεταξύ εγκληματικών συμμοριών που δρουν στα Βαλκάνια.

Το τρίτο περιστατικό δεν είχε τελικά ανθρώπινη απώλεια, αλλά την ίδια μαφιόζικη μεθοδολογία. Στις 27 Ιουλίου 2020 έξω από την “Ηπειρώτισσα” στη Βούλα ο 51χρονος Γιώργος Μ. δέχτηκε τα πυρά αγνώστων και 14 σφαίρες, όμως κατάφερε να επιβιώσει. Το θύμα περιγράφηκε ως αρχηγός μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ομάδες μπράβων στην Αττική.

Το τέταρτο περιστατικό στις 31 Μαΐου 2021 που κατέληξε στη δολοφονία του Τάσου Μπερδέση δεν βγαίνει από τον κανόνα του ξεκαθαρίσματος, καθώς το θύμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για υποθέσεις εκβιασμών, έχει εκτίσει ποινή στη φυλακή ενώ φέρεται να φυγοδικούσε στη Βουλγαρία.

Προφανώς η βαριά εγκληματικότητα δεν αποτρέπεται με αστυνομικές περιπολίες. Αποκαλύπτει σοβαρότερες κοινωνικές παθογένειες που απαιτούν πολύ μεθοδικότερες και επιτελικές κατασταλτικές πολιτικές, οι οποίες μάλλον είναι άγνωστα σενάρια ακόμα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πύκνωση ωστόσο των περιστατικών στα νότια προάστια και ειδικότερα στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα έπρεπε να απασχολήσει τους επιτελείς της ΕΛΑΣ.

Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (για το έτος 2019), οι δείκτες της βαριάς εγκληματικότητας στη χώρα παραμένουν σταθεροί. Το 2019 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια 76 ανθρωποκτονίες (έναντι 95 το 2018), ενώ στην Αττική σημειώθηκαν οι 36 από αυτές (45 το 2018). Από τις αστυνομικές έρευνες εξιχνιάστηκαν το 2019, 176 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή εξιχνιάστηκε το 91,2% των υποθέσεων.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement