Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλα

Σε Βούλα και Βουλιαγμένη οι διευθύνσεις των offshore που διέρρευσαν από τα Paradise Papers

Πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, σύμφωνα με τη σχετική αποκάλυψη του “Έθνους”.

Παράλληλα, δημοσίευμα του BBC συνδέει Έλληνες πελάτες της Appleby με ανησυχίες για εμπλοκή σε «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

Στα περισσότερα από 130 ονόματα περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, καθώς και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, αλλά και άτομα που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις. Επίσης off shore εταιρείες που περιλαμβάνονται στα αρχεία της Appleby έχουν λάβει δάνεια από ελληνικές τράπεζες, ενώ στα έγγραφα περιλαμβάνεται και τραπεζικό στέλεχος που μετείχε σε off shore fund.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα έγγραφα που διέρρευσαν από την Appleby εντοπίστηκαν 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα που αφορούν άτομα που συνδέονται με off shore εταιρείες.

Οι διευθύνσεις αυτές εντοπίζονται σε σειρά δήμων στα βόρεια, ανατολικά και νότια του Λεκανοπεδίου της Αττικής και βέβαια περιλαμβάνουν τη Βουλιαγμένη και τη Βούλα.

Σε off shore της Μάλτας

Στα 6,5 εκατ. διαρρεύσαντα έγγραφα από τις 19 δικαιοδοσίες μυστικότητας η λέξη “Ελλάδα” εντοπίζεται περισσότερες από 6.000 φορές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να αφορούν off shore της Μάλτας (5.553 έγγραφα), ενώ έπονται οι off shore των νησιών της Καραϊβικής και άλλων χωρών της Ασίας και της Ωκεανίας.

Ο όρος “Ελλάδα” αναφέρεται επίσης σε περισσότερα από 19.000 διαρρεύσαντα έγγραφα της Appleby και σε 678 διαρρεύσαντα έγγραφα της Asiaciti Trust.

 

Όπως αναφέρει το cnn.gr, “το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που τα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες. Επίσης, οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας